Явор Тодоров представи албума си „Стара Дупница“

Презентацията предизвика интереса на мнозина културни дейци и общественици
Снимки: КАМЕРТОН

 

Албумът „Стара Дупница“, съставен от бившия председател на Общинския съвет и настоящ председател на НЧ „Светлина“ в с. Бистрица Явор Тодоров, бе официално представен пред дупнишката общественост. Домакин на събитието в четвъртък вечерта бе изложбена зала „Околийската къща“. Презентацията предизвика интереса на учители, ученици, представители на читалища и патриотични организации, редица други общественици, близки и приятели на автора.

 

Изданието, за което „Камертон“ вече разказа, бе представено от своя автор Явор Тодоров и от директора на отдел „Култура, образование и младежки дейности“ в Община Дупница Тодор Петков. Както вече писахме, албумът съдържа над 400 снимки и пощенски картички на стара Дупница, обхващащи голям исторически период - отпреди Освобождението до 50-те години на миналия век. Те са подбрани от колекцията на Явор Тодоров и неговия син Орлин Тодоров, събирана в продължение на четвърт век. Изображенията върху тях показват както знакови за града обществени места и сгради, така и редица обществени личности и събития, изиграли важна роля в културния, политическия и стопанския живот на Дупница.

 

 „Благодарение на хора като Явор Тодоров се запазва голяма част от паметта ни. Тези снимки са изключителна ценност и е хубаво, че са увековечени в това издание, което трябва да влезе в библиотеката на всеки дупнишки патриот и учител по история“, каза по време на презентацията Тодор Петков. От своя страна Явор Тодоров изрази надежда, че албумът ще накара читателите да усетят духа на стара Дупница и по този начин той да бъде съхранен в настоящето и бъдещето. Пред гостите авторът разказа за своята колекционерска страст и как негов съсед го е подтикнал да направи  събраните документални материали достояние на широката общественост.

 

Гости на събитието сравниха албума „Стара Дупница“ с учебник, възпитаващ в дълбок патриотизъм и обич към родния край. Те пожелаха на Явор Тодоров да продължи тази дейност, като издаде поредица от албуми, документиращи миналото на Дупница.

 

Албумът „Стара Дупница“ е издаден с финансовата подкрепа на Община Дупница. Повече за изданието можете да прочетете тук.