Слаба активност и на третия протест в Дупница

Около 50-ина дупничани изслушаха речите на столичните адвокати от „Правосъдие за всеки“ Велислав Величков и Петромир Кънчев
Снимки: КАМЕРТОН

 

Едва 50 души се включиха в третия пореден антиправителствен протест, проведен снощи в Дупница. Този път организация не липсваше, но скандиранията и въодушевлението у протестиращите не впечатлиха множеството случайни минувачи по централната ул. „Николаевска“. Нито един от тях не се спря при малцината събрали се пред Съдебната палата, за да изслуша пристигналите специално за събитието адвокати от „Правосъдие за всеки“ Велислав Величков и Петромир Кънчев.

 

 

На протеста присъстваха предимно активистите от предишните два протеста, които развяха националния трибагреник и издигнаха плакатите с протестни надписи и колажи с ликовете на Гешев, Борисов, Доган и Пеевски. Гражданите изразиха своето недоволство срещу управлението със скандирания „Мафия“ и „Оставка“. Броят на полицаите пак бе 1/ 4 от протестиращите.  

 

Пред събралите се адвокат Велислав Величков заяви, че основно мото на гражданската инициатива „Правосъдие за всички“ е „Ако изчистиш съдебната система, тя ще изчисти всичко друго“. Думите са на Моника Маковей, извършила съдебната реформа в Румъния. Величков посочи, че главният прокурор Иван Гешев няма професионални и нравствени качества, работата му трябва да се състои в това да разследва, да ръдководи прокуратурата, да обяви война на мафията, а не да арестува хора, извършили битови кражби. По думите адвоката не могат да бъдат посочени имена на главни прокурори за последните 30 години, които са извършили едно качествено резследване и да внесат обвинителен акт, за да е постигната осъдителна ефективна присъда в съда срещу „мафиот, олигарх, политик, депутат, магистрат“. „В главна прокуратура е съсредоточено истинското мафиотско влияние в държавата. Не можем да решим нито един проблем, докато не решим проблема с правосъдието, докато нямаме върховенство на правото, независима, ефективна, прозрачна и отчетна прокуратура. Това не е правосъдие, това е правоизвращение, правообслужване. Докато политиците се намират в ръководния орган на съдебната власт и отказват да търсят отговорност от главните прокурори, бездействието на прокуратурата, няма да има работеща правосъдна система“, каза бившият активист на СДС и народен представител от 38-то Нардоно събрание и припомни големите скандали в България през последните 7 години.

 

 

Адвокатът Петромир Кънчев остана доволен, че на протеста в Дупница присъстват основно млади хора, които искат промяна. Пожела им да останат фокусирани, за да представляват достойно родния си град и да бъдат посланици на идеята за ефективни протести, както през 1997 г., когато Дупница бе наричана „града на барикадите“. Кънчев предположи, че в Дупница наследниците на Братя Галеви всяват страх и спират активната част от населението, за да изрази своята позиция. В речта си акцентира и върху проблемите, произтичащи от корупцията, обхванала почти всички нива в нашето общество. „Корупцията е навсякъде. Никога не знаеш, когато заведеш своето дело дали ще получиш това, което искаш или което закона казва, или съдията ще получи някакво наставление, погазвайки всички закони и правила. Това се случва и в тази сграда и във всички съдебни палати в цяла България“, заяви Кънчев. Той опонира също така на твърденията в публичното пространство, че няма алтернатива на политическото статукво. Като положителен пример за развитие даде за образец „хилядите интелигентни млади хора, които протестират по площадите в София, завършили реномирани унивесритети в Европа и по целия свят, както и предприемачи, изградили успешен бизнес в България“.

 

 

Пред „Камертон“ липсата на активен протест в Дупница коментира и адвокатката от местната колегия Ирена Кузманова. Според нея протестът тук ще се разрасне само и единствено, когато младите хора започнат да се ръководят от моралните принципи и норми, за да започнат да иразязяват без страх активна гражданска позиция в обществото. „Ще си послужа с думите на един мой блестящ колега, напуснал много рано този свят, а именно Кристиан Таков, който бе казал: „Времето е разделно. Времето е особено. Границите са ясни. Нама спор кои са лошите. Бездейните са сред тях“, коментира пред Камертон Ирена Кузманова.  

 

Протестът продължи с шестивие, което стигна до ГУМ и се върна обратно до Съдебна палата.