Бюрото по труда консултира бизнеса и гражданите на площад „Свобода“

Инициантивата, която се провежда днес и в четвъртък, е част от информационната кампания на Агенцията по заетостта „Новите мерки по ваша мярка“
Снимка: КАМЕРТОН

 

Бюро по труда – Дупница изнесе свой информационен пункт на площад „Свобода“, където днес (21 юли) и в четвъртък (23 юли) в часовете от 9.00 до 16.00 часа ще консултират бизнеса и гражданите относно мерките срещу преодоляването на коронакризата. Дейността на изнесената приемна днес координира новоназначеният директор на местната трудова дирекция Виолина Лазова-Ал Хадж Ахмад, която официално зае мястото на пенсионираната Наташа Илиева в края на миналата седмица след спечелен конкурс на Агенцията по заетостта.

  

Търсещите работа и работодателите, засегнати от кризата, имат възможността да получат изчерпателна информация за услугите, които предлага Бюрото по труда, и различните актуални възможности за финансово подпомагане на дейността им. Експертите от местната дирекция предоставят и справки във връзка с пакета „Заетост х 3 – проект „Заетост за теб”; подкрепата в сферата на транспорта и туризма чрез проект „Краткосрочна подкрепа за заетост в отговор на пандемията от Ковид-19” на ОП „Развитие на човешките ресурси” 2014-2020 г. и стартиралата вече мярка с нов дизайн „60/40“.

 

Инициативата е част от информационната кампания на Агенцията по заетостта „Новите мерки по ваша мярка“. Целта е бърза и оперативна подкрепа за бизнеса в условията на ограничения, наложени с въведената извънредна обстановка в страната заради коронавируса.

 

Както е известно, навсякъде в страната безработицата се повиши. В Кюстендилска област ръстът е с 3%. В община Дупница по данни, валидни за периода до края на месец юни, официално регистрирани в Бюрото по труда са 1592 души, или 8,1% от икономически активното население. Сред шестте общини в Дупнишко, обслужвани от местната трудова борса, най-висока е безработицата в Бобошево - 10, 8 % (96 души) и в Сапарева баня – 10, 8 % (332 души). Следват ги общините Рила – 9, 3 % (111 души) и Кочериново – 7, 2 % (140 души). Наи-ниска е безработицата в община Бобов дол – 7, 1 % (254 души).