Пострадала туристка в района на Рибните езера подведе спасители

Само по случайност на спасителния екип му се размина среднощно няколкочасово напразно издирване на пострадалата
Снимка: ПСС - Благоевград

 

Снощи в 20:30 часа от хижаря на х. „Рибни езера“ е подаден сигнал към дежурния в централен денонощен пост на ППС в гр. София. Потърсена е помощ за туристка, която се намира в района Маринковица, над кантона на НЕК. При слизане от Водния чал към хижата жената е паднала, контузила е крака си и не може да продължи да се придвижва сама.

 

Веднага е сформиран екип от отряда на Планинската спасителна служба в Благоевград. По пътя над Рилския манастир спасителите застигнали бял микробус, който се движел към Кирилова поляна. След многократно присветване с фаровете чак по черния път след поляната колата отбила встрани и спряла. От водача спасителите научили, че той е транспортирал три туристки до Рилския манастир, едната от които е пострадалата жена. За това обаче не е била предадена никаква информация до ПСС.

 

Спасителите се върнали в Рилския манастир, където от охраната научили, че туристките са настанени в хотела на Светата обител. Жените били добре подготвени и запознати с района, но леко премръзнали заради подгизналите обувки и дрехи вследствие на валежите и мокрия терен. Били уютно настанени в затоплена стая, където се чувствали добре.  „Прегледахме пострадалата и й мобилизирахме увредената става, с уговорката на сутринта да бъде транспортирана за преглед в болница. Всичко приключи благоприятно“, разказват от ПСС – Благоевград и благодарят на човека, помогнал с транспорт на туристките. „Това обаче можеше да коства на екипа ни няколкочасово издирване на пострадалата през нощта в района на Маринковица!“, подчертават спасителите и отправят към туристите следното предупреждение:

 

Когато подавате сигнал за помощ, но се премествате от посоченото от вас място, трябва да информирате своевременно, защото подвеждате спасителния екип. Спасителите ще пристигнат и ще ви търсят на мястото, за което сте сигнализирали. По този начин се губи ценно време, усилия и средства.

 

Всяко преместване от зададено място или подадени координати пречи за бързото откриване на пострадал, което в пресечена местност и липса на комуникации може да бъде фатално“.

 

В акцията са участвали спасителите от отряда Георги В. Ботев, Георги Г. Ботев, Захари Петров, Иван Стоименов, Робърт Апостолов, Илиян Чипов и Здравко Мавродиев.