183 години от рождението на Левски отбелязахме в Дупница

Кратката церемония пред паметника на Апостола на свободата събра малцина граждани
Снимки: КАМЕРТОН

 

С кратка церемония в Дупница бяха отбелязани 183 години от рождението на идеолога и организатор на българската национална революция Васил Левски. За да отдадат почит на  Апостола на свободата, пред паметника му се събраха малцина граждани, сред тях представители на Община Дупница и на културни институции. Под звуците на Общинската духова музика в церемонията по поднасяне на венци и цветя се включиха директорът на Историческия музей Анелия Геренска, директорът на хуманитарните дейности в общинската администрация Таня Петрова, председателят на Общинския съвет Костадин Костадинов и съветникът от ГЕРБ Йордан Йорданов.

 

В словото си за българския национален герой Анелия Геренска акцентира върху неговото патриотично възпитание, началото на революционния му живот, борбата му за освобождение на България, големите му подвизи и незабравими завети.

 

Две са датите, на които отдаваме почит на Апостола на свободата. Но всъщност ежедневно той трябва да стои пред нас като еталон за родолюбие, самоотверженост, самоотдаденост за род, свобода и родина. И винаги да се опитваме да съразмерваме делата си с неговите. Никога няма да го достигнем, но трябва да го прозрем в бъдещето, за да искаме нашата държава да бъде таква, каквато той я е виждал в мечтите си“, каза Анелия Геренска.