Едва 30 души протестираха в Дупница тази вечер

Лоша организация или страх? Разочаровани граждани коментираха, че протестът в града е приключил още преди да е започнал
Снимки: КАМЕРТОН

 

Това ли е краят на протестите в Дупница? Този въпрос задаваха малцината, излезли пред Съдебна палата тази вечер с искане за оставката на главния прокурор Иван Гешев и правителството на Бойко Борисов. След изненадващото присъствие на над 200 души във вторник, днес събитието събра около 30-ина души. Протестът  протече вяло и приключи набързо под охраната на над десет полицаи, които скучаха по пейките около съда. Първоначално присъстващите имаха усещането, че протестът може и да се разрасне, но това така и не се случи.

 

 

 

Според някои граждани причината е най-вече в лошата организация и желание у дупничани да се присъединят към многохилядния простест в София. Други  бяха убедени, че отсъствието на главния организатор Николай Табаков е оказало влияние. Не липсваха и мнения, изразени и в социалните мрежи, че мястото е неподходящо, тъй като скандиранията трябва да са под прозорците на Община Дупница. Трети отдадоха провала на протеста на страха. Това е мнението и на адвокат Ивайло Алексиев. Пред  „Камертон“ той коментира, че мнозина се страхуват да излязат, а на други е забранено да заявят гражданска позиция. Сред тях са държавни и общински служители, съдии, прокурори и други. „Най-голямият работодател в града е общината. Другият е бившето ХФК. Кой смее да дойде? Останалите са безработни или хора със свободни професии като мен и колегите“, коментира Алексиев. Самият той подкрепя протеста най-вече заради искането за реформа на съдебната система. „Колегите от цялата страна се обединяват и изпращат официални становища за оставката на Гешев, надявам се и нашата колегия да заеме в най-кратък срок същото становище. Това е срам за цялата гилдия! Това, което се случва като процедура, като ред на делата, разследвания, е много далеч от правото. Структурата на прокуратурата е толкова остаряла, че не е относима към настоящия исторически момент. Не отговаря нито на държавния строй, на демократичните ценности и европейските структури. Който и да застане на мястото на г-н Гешев, няма да има разлика. Трябва да се разчита на личностните качества на представляващия тази структура. Когато нещата зависят еднолично от някого, нищо няма да се случи. Властта е опиат, който заслепява, човек се вманиачава, започва да си вярва и решава, че е всеможещ. Такъв човек е всеки, подложен на подобни съблазни“, коментира Ивайло Алексиев.

 

 

Според абитуриентката Гергана Васева българите обичат да обсъждат политиката пред телевизора, но се страхуват да застанат с лицето си и да заявят от какво са недоволни. Въпреки това тя мечтае някой ден и България да вземе пример от Румъния и да реформа съдебната система. Нейната връстничка Йоана Георгиева сподели, че хората нямат куража да застанат пред Съдебна палата в малък град като Дупница. Според нея алтернативата е в младите и интелигентни хора, които не са обременени от политическото статукво. И двете момичета нямат намерение да емигрират в чужбина, защото тепърва държавата може да тръгне в правилната посока „по примера на западноевропейските страни“.

 

 

 

72-годиншният Михаил Михайлов смята, че основна грешка е допуснал Николай Табаков, защото на предишния протест заяви, че няма да организира следващо събитие. „За да се състои един протест е нужно да се вземе пример от организацията на протестите, предизвикани след преврата на 10 ноември 1989г. Най-вече са нужни повече от двама организатори, множество тъпани и барабани, даващи ритъм, силни скандирания и мегафони. Тогава целия площад на Дупница бе пълен с хора. Няма да забравя тези години“, каза Михаил Михайлов.

 

 

Все пак шествие из центъра на Дупница се проведе. С всяка крачка обаче протестиращите ставаха все по-малко и до ГУМ останаха половината от събралите се по-рано пред съда.