Община Дупница прави втори опит да придобие сградата на ДНА

Намерението на общинското ръководство е да ремонтира историческото здание и да възстанови дейността на киносалона
Снимка: КАМЕРТОН

 

Община Дупница да поиска безвъзмездно от държавата собствеността върху сградата на ДНА предлага в докладна записка до местния парламент кметът Методи Чимев. Намерението на общинското ръководство е да бъде възстановена дейността на киносалона в зданието. Идеята бе оповестена още преди година и половина по време на сесия, на която се обсъждаше предложение за създаване на общинско кино, а с настоящата докладна записка се задейства административната процедура за целта. Припомняме, че това е втори опит на Община Дупница да придобие ценната сграда. Неуспешният опит бе в мандата на кмета Атанас Янев.

 

Въпреки че не е обявена за паметник на културата, сградата на Дома на народната армия има историческа и архитектурна стойност. Според Министерството на отбраната датира от 1905 година, а по данни на Историческия музей е строена в периода 1906 – 1910 година, като в архитектурен план е решена в стил „сецесион“.  В нея се е помещавал щабът на 7-ма Рилска дивизия. От сградата на дупнишкия военен клуб командирът на дивизията ген. Георги Тодоров отдава заповед до полковете за атака на турските гарнизони, разположени на държавната граница, с което е поставено началото на Балканската война от 1912 г. До 1949 г. военният клуб продължава да бъде и щаб на 7-ма Рилска дивизия.

 

Днес сградата се стопанисва от Изпълнителната агенция „Военни клубове и военно-почивно дело“. В мотивите на Чимев да бъде придобита безвъзмездно пише, че в момента библиотеката не функционира, а също и че киносалонът, който е мини копие на Виенската опера, не се използва. Уточнява се също така, че сградата се нуждае от неотложен ремонт, „който вероятно не е по възможностите на настоящия стопанин“. Тъй като общината не разполага със собствено помещение, което да бъде обособено за киносалон, при безвъзмездното прехвърляне на собствеността, ще се реновира съществуващия киносалон, за да се използва за прожекции и културни събития. Така ще продължи заложената идея още при изграждането на сградата, а именно да се използва за жителите на общината, пише още в мотивите.  

 

НЧ „Ген. Г. Тодоров“ се помещава във Военния клуб, като то ще продължи да развива своята дейност, тъй като културната институция работи активно с училищата в града, Министерство на отбраната, Военна академия „Г. С. Раковски“, Военно-патриотични съюзи и Военно-историческа комисия. Също така разполага с богата библиотека с военно-исторически издания и фототека.

 

Описаната по-горе сграда десетилетия наред е функционирала като Военен клуб. Община Дупница и нейното ръководство не са само инициатори за построяването на дом на офицерите от гарнизона, но и основен неин реализатор, като дарява парцелите и отделя от бюджета си значителен, дори за онези години, ресурс за финансиране и изграждането на сгради, свързани с армията, с престижа на офицерското съсловие и с грижата за живота и здравето на военнослужещите. Общината финансира изграждането не само на описания Военен клуб, но и на Военната болница, както и на казармите /които вече са общинска собственост/. Изграждайки тези обекти за нуждите на Българската армия, общината е поставила условие сградата на Военния клуб да се използва и от дупнишката общественост. Той в продължение на години е бил културен център, единствено място за прожекции, за театрални постановки и др. Клубът е изпълвал със смисъл живота на родолюбивите дупничани и на служещите в гарнизона. Бил е място за събирания и люлка на военно-патриотичното възпитание на млади и стари. Уви, не такова е положението днес“, пише още в докладната записка на кмета Чимев. В нея не се споменават намерения за задействане на процедура за обявяване на сградата за паметник на културата.

 

Проекторешението ще бъде обсъдено на сесията на местния парламент през следващата седмица.