Отбелязахме 170 години от рождението на Иван Вазов в Дупница

Венци и цветя бяха поднесени на паметника на Патриарха на българската литература
"Ако всички ние обичаме България така страстно, както Вазов, страната ни не ще загине", каза в емоционално слово по време на церемонията учителката по литература Цвята Таслакова

 

С поднасяне на венци и цветя на паметника на Иван Вазов в Дупница започна честването на 170 години от рождението на Патриарха на българската литература. Своята признателност към народния поет засвидетелстваха културни и читалищни дейци, учители, представители на Община Дупница и Общинския съвет. Сред официалните лица на церемонията бяха кметът Методи Чимев и заместникът му Крум Милев.

 

Първото стихотворение, което всяко българско дете научава наизуст още в детската градина  - „Аз съм българче“, по време на честването днес бе представено от 5-годишната Деница Станкева от НЧ „Развитие“, с. Крайници. С емоционална реч в програмата се включи бившата учителка по български език и литература в ПГ „Сергей П. Корольов“ Цвята Таслакова. Преподавателката припомни подробно биографията на Иван Вазов и призова да помним и следваме посланията на народния поет. „Една от последните стихосбирки на Вазов се казва „Не ще загине“.   Вазов страстно е обичал България, вярвал е в нея и е бил убеден, че никога няма загине. И това е така. Ако всички ние обичаме България така страстно, както Вазов, страната ни не ще загине. Посланията на Патриарха на българската литература са вечни. Затова следвайте ги! Обичайте България, обичайте родния си град, красива Дупница и дупничани“, каза в словото си г-жа Таслакова. В церемонията пред паметника на Иван Вазов участва и поетът и писател от село Крайници Васил Нешев. Той представи две свои стихотворения, посветени на Вазов и на България.

 

Честването продължи в двора на Джамията с рецитал на вечни Вазови стихотве. В него се включиха деца от дупнишките училища и читалища. Актьорите от ОДТ „Невена Коканова“ пък представиха откъс от пиесата „Службогонци“. Състоя се и награждаването на победителите от ученическия конкурс за рисунка на тема „Рисуваме героите на Вазов“. Най-добрите творби са изложени в зала „Джамията“.  А ето и класирането на участниците:

 

Категория I – II клас  -  победител е Стивън Карингов от НЧ „Развитие“, с. Крайници;

 

Категория III – IV клас:

 Първо място - Габриел Зашев, ОУ „Неофит Рилски“, гр. Дупница

Второ място -  Джесика Начева, НЧ „Развитие“, с. Крайници

Трето място – Цветан Заров, ОУ „Неофит Рилски“, гр. Дупница

 

Категория V - VII клас:

Първо място - Надежда Косовска, СУ „Христо Ботев“, гр. Сапарева баня

Второ място – Лилия Янакиева, НЧ „Пробуда“, с. Джерман

Трето място -  Симона Гюрина, НЧ „Христо Ботев“, с. Червен брег