Над 40 дупничани казаха "не" на далаверите с Рила, морето и природата

Протестиращите срещу злоупотребата с българската природа се присъединиха към исканията на втория национален екопротест и се обявиха срещу лифта до Езерата, чакълирането на пътеките и качването на тежка строителна техника в Рила планина
Снимки: КАМЕРТОН

 

Над 40 дупничани се събраха на протест в защита на българската природа. На централния площад „Свобода“ в Дупница членове на ТД „Рилски езера“, планински спасители, туристи и други граждани издигнаха плакати с надписи: „Долу ръцете от милата ни Рила“, „Вън далаверите от планината, морето и природата“, „Великата Рилска пустиня не е инструкция за строеж на Сахара“. Така дупничани се обявиха в подкрепа на втория национален екопротест, организиран от коалиция „За да остане природа в България“.

 

Основните искания на протестиращите са народните представители да приемат единствено тези предложения в законопроекта за биоразнообразието, които не засягат Натура 2000, или изобщо да не променят закона; спиране на строителството на Алепу и провеждане на ОВОС; спиране на строителството в Природен парк „Странджа“. Очаквано обаче в Дупница природозащитниците са гневни най-вече от последните събития на Седемте рилски езера, свързани с изпълнението на европейския проект за чакълиране на пътеки и качването на тежка техника в района на Бъбрека. По този повод участници в протеста се обявиха срещу използването на лифта за превоз на туристи. Според тях съоръжението е редно да функционира единствено за работни цели на звената, обслужващи туристическите обекти на Езерата, както и за хора с увреждания. Друго предложение на протестиращите бе всички туристи, които се качват на Езерата, да донасят в Дупница по няколко камъка от чакълираните пътеки и с тях да направят пътека пред сградата на Община Дупница. Целта на предложената акция е управляващите „да не се спъват, когато идват на работа“, след като според тях чакълираните пътеки биха били толкова удобни за туристите в планината.

 

Вие сте герои, защото отделихте време да подкрепите една кауза, а казуата е българската природа“, обърна се към протестиращите организаторът в Дупница Николай Табаков.  „Половината море вече е превзето, от две седмици започнаха да превземат и Езерата. Най-големият абсурд е, че това става законно. Ние не можем да кажем на багера да не ходи там, защото български специалисти, които взимат хиляди левове заплата са се подписали това да се случи. Всички знаехме преди пет години, че лифтът ще съсипе Езерата. Без ОВОС, без нищо се изгради лифта. След пет години няма да бъде същото на Езерата. България е страната на далаверите. Да си правят далаверите на други места, да оставят българската природа. Днес видяхте как на морето са превзели цял полуостров законно, Доган си е направил частен полуостров с кейове. Морето е било негово, частно. Ние сме срещу това законно унищожаване“, добави общественикът и  местен председател на ДСБ.

 

Николай Табаков разясни още, че изменения на Закона за биоразнообразието, приети на първо четене в парламента, продължават да заплашват Европейската екологична мрежа Натура 2000 в България. Освен това страната ни продължава да не спазва изискванията на европейското екологично законодателство заради необявяване на защитените зони за местообитанията и може да бъде осъдена. Това става ясно от съобщение на Европейската комисия за взетите решения по процедури за нарушения на европейските закони от страните членки от 02 февруари 2020 г. В съобщението е посочено, че ако в тримесечен срок България не обяви защитените зони за местообитанията от екологичната мрежа Натура 2000, страната ще бъде осъдена.

 

Преди шест години България трябваше да обяви териториите, които са в екологичната мрежа НАТУРА 2000. От шест години България не го прави, бавят се, защото иначе не могат да си въртят далаверите. Половин Витоша е частна, хората притежават палати по 10-15 декара. Заради това сега сме заплашени от Европейската комисия от глоби и актове“, завърши обръщението си към протестиращите Николай Табаков.

 

Протестите ще продължат до изпълнение на исканията на недоволните граждани.