В полунощ премахват блокадата на кв. „Изток“ в Кюстендил

Решението е на Областния кризисен щаб, който отчита намаляване на броя на заразените с Ковид-19
Снимка: Областна администрация - Кюстендил

 

Отпада временната забрана за движение за жителите на ромския квартал „Изток“ в гр. Кюстендил, съобщиха от Областна администрация. В 00:00 ч. тази вечер ще бъдат премахнати пропускателните пунктове от входовете и изходите на квартала. Решението е на Областния кризисен щаб за борба с коронавируса. Заповед ще издаде и директорът на Регионалната здравна инспекция в Кюстендил.

 

Според членовете на Кризисния щаб блокадата на ромския квартал е дала резултат и е постигнала своята цел – да се ограничи, доколкото е възможно, разпространението на заразата. На заседанието днес е било отчетено, че с всеки изминал ден броят на заразените в кв. „Изток“ намалява.

 

С оглед на непредвидимата ситуация и прогнозите наесен да има нова вълна на заболяването, членовете на Областния кризисен щаб отчетоха, че е необходимо да не се създава излишна натовареност на болничните заведения и на лекарите в областта. „Необходимо е, доколкото можем, да щадим болничните заведения, лекарите, полицията и хората на първа линия, за да не се окаже на един етап, че нямаме капацитет да се справим при нов пик“, отбеляза Виктор Янев. В тази връзка Областният кризисен щаб взе решение да бъде удължен във времето пропусквателният режим на входа на болницата в град Кюстендил“, отбелязват още от пресцентъра на Областна администрация.