Духът на стара Дупница оживя в албум на колекционера Явор Тодоров

В най-новото си издание авторът е събрал над 400 снимки и илюстровани картички от града и околията отпреди Освобождението до 50-те години на миналия век
Снимка: КАМЕРТОН

 

Албум със снимки и картички от стара Дупница издаде колекционерът на дупнишка история Явор Тодоров. Бившият председател на Общинския съвет и настоящ председател на НЧ „Светлина“ в с. Бистрица е подбрал над 400 изображения от богатата колекция, която събира от четвърт век, първоначално сам, а по-късно със своя син Орлин Тодоров.

 

Основното, от което се е водил Явор Тодоров при подбора на материалите за албума, е желанието му да предаде духа на стара Дупница. Снимките обхващат периода отпреди Освобождението до 50-те години на миналия век, като освен знакови за града обществени места и сгради, показват и редица обществени личности, изиграли важна роля в културния, политическия и стопанския живот на Дупница. Подредбата на архивните материали следва и хронологията на времето, и хронологията на разрастването на града – от най-старите дупнишки квартали „Хисарлъка“ и „Вароша“, където преди Освобождението са живели най-будните и бунтовно настроени дупничани, до „Подина“.

 

Снимка: Библиотеката при НЧ "Зора", гр. Дупница

 

 

Публикувани са много ценни и редки снимки и илюстровани картички на „Тахта махала“ (Горна махала), Чаршийската улица с ханищата и дюкяните край черквата „Свети Никола“, Еврейската махала, Каменния мост с Джамията, "Бешика", „Мърджина“. Читателите могат да видят най-старата известна снимка на сегашния площад „Свобода“, на която се виждат останките от разрушената турска баня (хамам), както и снимка от  строежа на централния храм „Свети Георги Победоносец“,осветена през 1895 г. На фотографията се вижда разрушеното училище „Св. св. Кирил и Методий“, което е първата обществена сграда, построена в Дупница след края на турското робство.

 

 

 

Специален раздел в албума показва и традиционното дупнишко градско облекло, както и неговото модернизиране. Авторът е отделил място и за любимата си туристическа тематика - показва снимки от Рила планина, туристически излети, от строежа и откриването на х. „Скакавица“, от Рилският манастир и др.

 

За Явор Тодоров най-уникалното в архивните картички е, че са рисувани ръчно и с богати и наситени цветове. Освен че са много красиви, те носят и носталгия към красотата на общуването и кореспонденцията в аналоговата ера. Самият Тодоров все още пази тази традиция и често праща картички по различни поводи на свои приятели. Старите пощенски картички са изключително ценни и с текстовете на гърба им, пазещи духа на старото време.  

 

 

Явор Тодоров и синът му Орлин притежават най-богатата колекция от снимки и картички от Дупница и населените места в бившата Дупнишка околия. Настоящият албум не е единственият, който издават двамата потомствени дупничани. Причината е, че за тях удоволствието от притежанието на това богатство не би било същото, ако то не е споделено. По същата причина всички материали от колекцията са сканирани и предадени на Историческия музей в Дупница и Държавния архив в Кюстендил. „Искам да направя достояние това, което притежавам. Какъв е иначе ефектът да държиш и криеш вкъщи всичко? За да си ги отваряш под юргана и да си ги гледаш? Дано младите дупничани разберат какъв е бил града и дано усетят духа на старото време. Ако човек успее да се докосне до това усещане, албумът ще му стане много скъп. Този, който го разглежда просто като албум със снимки, няма да усети нищо “, сподели пред „Камертон“ Явор Тодоров.

 

Копие от албума вече е притежание на Градската библиотека към НЧ „Зора“. Авторът започна организация и за официалното представяне на изданието, но засега събитието се отлага заради продължаващата несигурна епидемиологична обстановка в страната.