Управляващите обмислят ликвидация на „Ученическо хранене - Дупница“

Диана Борисова засега остава управител на общинското дружество
Снимка: КАМЕРТОН

 

Управляващите в Дупница обмислят ликвидация на общинското дружество „Ученическо хранене – Дупница“ ЕООД, стана ясно на днешното заседание на Общинския съвет, на което беше приет отчета на фирмата за 2019г. Темата постави председателят на местния парламент Костадин Костадинов. Според него дружеството не издържа на конкуренцията и скоро ще започне да генерира загуби.

 

От друга страна, не всички директори на училища са доволни от услугата, която предоставя общинската фирма. В направено допитване от Община Дупница четирима от седем училищни директори отговорили, че биха предпочели сами да избират доставчик, стана ясно от изказване на кмета Методи Чимев. Анкетно допитване до родителите на учениците относно храненето в училище, направено чрез сайта на Община Дупница, пък не предизвикало интерес. На въпросите са отговорили малко над 200 души, а учениците в дупнишките училища са над 2000. И Чимев, и Костадинов посочиха, че очакват по-голяма активност от страна на родители и училищни директори, тъй като при липса на обратна връзка местната власт трудно би могла да вземе решение. Личната си позицията за това да бъде или не закрито дружеството Чимев заяви с думите:  „Аз съм 50 на 50“.           

 

Управителят на "Ученическо хранене" Диана Борисова призова съветниците да решат най-после дали искат печелившо дружество или социална услуга. Снимка: Камертон

 

По време на дебата, продължил повече от час, отчетът на „Ученическо хранене – Дупница“ не бе обсъден по същество. Стана ясно само, че 2019 година дружеството е приключило без печалба, но и без загуба. Едва в края на обсъждането бе дадена думата на управителя Диана Борисова. Тя прогнозира, че първото шестмесечие на тази година общинската фирма ще приключи с около 20 000 лв. загуба. Причината е коронакризата. От началото на годината дружеството е работило едва около 50 дни. Това е наложило освобождаване на персонала. Запазено е работното място единствено на касиерката. Диана Борисова заяви, че перспективите пред дружеството не са се променили през последните 7 години, откакто тя е управител. Вариантите според нея са три. Реалистичният е да работи с финансов резултат нула на нула, песимистичният – да работи на загуба при инцидентно възникнали обстоятелства като коронакризата. И последният вариант е дружеството да работи на печалба, но тогава няма да може да изпълнява своята социална функция. Борисова е категорична, че общинските съветници трябва да решат дали искат социална услуга или дружество, което да генерира печалба. Припомняме, че и предишни управители на дружеството са поставяли пред местната власт същия проблем и като възможен вариант са сочили дотиране на дейността с общински средства. Подобна е практиката в други общини, където тези дружества се подпомагат финансово и от бюджетите на самите училища. В рамките на дебата обаче стана ясно, че засега местната власт не обсъжда дотиране на дейността, а подобна практика не предвиждат и училищните ръководства.

 

Първан Дангов от БСП изрази съмнения, че зад дебата за ликвидация на "Ученическо хранене" стоят частни интереси. Снимка: Камертон

 

Диана Борисова е подала молба за напускане на управленския пост в „Ученическо хранене“ и следващата точка от дневния ред на сесията бе именно предложението за нейното освобождаване и назначаването на временно изпълняващ длъжността. Наложи се обаче вносителят на докладната Костадин Костадинов да я оттегли, тъй като нито една от групите в местния парламент не бе готова с предложение за заместник. Липсата на предрложение от страна на СДС мотивира Костадинов. Той каза, че не желае да бъде обвиняван, че иска да постави свой човек и освен това след работна среща на 17 юли СДС ще формира позицията си и ще реши дали да внесе докладна за ликвидация на „Ученическо хранене“. Това възмути общинският съветник от БСП Първан Дангов, според когото новият управител трябва да бъде предложен и назначен от управляващите партии ГЕРБ и СДС. „За да може да се ползва с тяхното доверие“, мотивира се Дангов. След като няма предложение нито от ГЕРБ, нито от СДС, той допусна, че кметът Методи Чимев и председателят на Общинския съвет Костадин Костадинов са предизвикали преднамерен дебат, като вече са взели решение за ликвидация на дружеството. „С тези свои действия – невнасяне на предложение за временен управител, вие закривате дружеството и оставяте висящ въпроса за доставката на социалната услуга. В мен остава убеждението, че има други интереси. Уважаеми колеги, нека знае обществеността, след два-три месеца социалният доставчик на тази услуга ще бъде частна фирма. Поставяте ни пред свършен факт. Освободихме досегашния управител, няма да избираме нов, на 17-ти ще потупаме още малко топката и ще кажем на директорите, свободни сте да работите с когото трябва“, заяви Първан Дангов. Отговорът на Костадин Костадинов бе, че Дангов ще носи наказателна отговорност за думите си, с което дебатът приключи.