Последният училищен звънец би за випуск 2020 на ПГ„Христо Ботев“

На тържествена церемония зрелостниците получиха дипломите си. Близо половината от тях завършват с отличен успех, а общият успех на випуска е 5,20
Снимки: КАМЕРТОН

 

Последният училищен звънец би за випуск 2020 на ПГ „Христо Ботев“ в Дупница. На тържествена церемония в двора на училището днес бяха връчени дипломите на зрелостниците и бяха наградени отличниците. Тържеството започна с химна на Република България и предаване знамето на училището. С емоционално слово директорът Геновева Ризова пожела на абитуриентите попътен вятър и увереност в себе си в предстоящото им нелеко житейско пътуване: „Изминали са 12 години труд и усърдие, сълзи на отчаяние и усмивки от радост, изпитание на волята, на ума, на характера. Осъзнавате ли, че този дълъг път на вашето съзряване сте изминали не сами, а винаги напътствани и вдъхновявани от своите учители и родители? Ако имате вярата, че сте успели, дължите го на тях. Мили ученици, бъдещи студенти, лекари, инженери, откриватели следвайте пътя, който сте избрали с вяра, която е най-мощната сила на света“.

 

С поздравителни слова към абитуриентите се обърнаха и учителите Лиляна Данаилова, Геогри Балабанов, Зоя Николова, Виолета Кузманова и Жанета Иванова. Те им пожелаха да следват мечтите си, да търсят доброто, да имат безкрайни успехи и добра реализация в живота. От своя страна и абитуриентите не пропуснаха да поздарвят поименно своите учители, благодарение на които са открили пътя на просвещението.

 

Тази година с ПГ „Христо Ботев“ се разделят 119 зрелостници. Почти половината от тях завършват с отличен успех над 5,50, а общият успех на випуск 2020 е много добър 5, 20. С най-висок успех е Хуманитарната паралелка с отличен 5,54, следвана от Природо-математическата паралелка с профил математика, Природо-математическата паралелка с профил биология и паралелките „Предприемачество и бизнес“ и „Стопански мениджънт“.

 

По време на тържествената церемония днес отличниците от регионални, национални и международни състезания бяха наградени с почетни дипломи и медали. Почетни грамоти и медали от името на началника РУО-Кюстендил Мая Стойчева-Николова получиха и зрелостниците, взели призови места на областните кръгове на олимпиади.

 

С най-висок успех Гимназията тази година завършва Калина Гергинова. Тя е и сред тримата зрелостници на учебното заведение, получили най-високи оценки на матурите. Гергинова има пълно 6 на зрелостния изпит по руски език. Най-високата възможна оценка са получили още Валерия Попева на матурата по български език и литература и Василена Каимска на матурата по биология.

 

След официалната церемония за връчване на дипломите прозвуча последният училищен звънец за абитуриентите, които от своя страна не пропуснаха да извикат заедно традиционното преброяване от 1 до 12.