Театър под звездите ще има в Дупница

Кметът Чимев прие идеята на директора на дупнишкия театър Валентин Балабанов за изграждане на открита сцена на паркинга зад бившето кино „Марек“
Снимка: КАМЕРТОН

 

Директорът на дупнишкия театър Валентин Балабанов получи одобрението на кмета Методи Чимев за изграждане на открита театрална сцена на паркинга зад бившето кино „Марек“. Припомняме, Балабанов сподели идеята си с „Камертон“ преди около месец. Вчера той вече се е срещнал с градоначалника, за да обсъдят предложението за новото артистично пространство.

 

Продължаващата несигурна епидемиологична обстановка в страната налага намирането на алтернативи за дейността на ОДТ „Невена Коканова“, а и за осъществяването на други културни мероприятия в Дупница, за каквито може да се използва бъдещата сцена под звездите. След като Чимев е дал зелена светлина, вече може да започне осъществяването на идеята. Размерът на финансирането не е конкретизирано по време на срещата, но в хода на работата и в зависимост от необходимите материали това ще бъде допълнително уточнено, каза Валентин Балабанов.      

 

Върху площ от 450 кв. м ще бъде изградена сцена с партикабли и ще бъдат поставени първоначално 50 стола за зрители. Впоследствие, ако интересът на дупничани е по-голям, седящите места ще бъдат увеличени. В момента Балабанов обмисля как да направи по-приветливи сивите и поостарели сгради, с които е заобиколен паркинга. Сред идеите му са те да бъдат изрисувани от графити майстори или от деца, за които да бъде организиран конкурс за рисунка.

 

Ако всичко върви по план, новата сцена под звездите ще бъде готова най-рано през месец юли и може да се използва, докато позволяват метеорологичните условия. Тепърва ще бъде изготвяна и програмата на театъра за новото артистично пространство. Идеята е там да се изнасят не само театрални представления, но и концерти, кинопрожекции и др.

 

Много съм щаслив, че идеята ми бе приета от кмета Чимев. Аз съм убеден, че и дупничани ще бъдат доволни. Уверявам, че няма да пречим на никого, тъй като през деня паркингът ще бъде използван по предназначение. Ние ще изнасяме сцената в по-късните часове на деня, тъй като постановките ще се играят, когато слънцето започва да залязва. Силно се надявам да бъдем готови още другия месец и да представим там наша постановка“, коментира пред „Камертон“ театралният директор Валентин Балабанов.