Въвеждат пропускателен режим в болницата в Кюстендил

Причината е разрастващото се огнище на Ковид-19 в ромския квартал „Изток“
Областният кризисен щаб заседава извънредно. Снимка: Областна администрация - Кюстендил

 

Въвеждане на пропускателен режим на входа на болницата в град Кюстендил, още по-интензивна работа на медиаторите при проследяване на контактните и оптимални дейности по дезинфекция в кв. „Изток“. Това обсъдиха и решиха на свое заседание днес членовете на Областния кризисен щаб за борба с коронавируса, съобщиха от пресцентъра на Областната администрация. По инициатива на областния управител Виктор Янев Щабът бе свикан извънредно заради увеличаващите се случаи на заразени с коронавирус в кв. „Изток“. От вчера /17.06.2020 г./ до края на месец юни е въведен и временен пропускателен режим в квартала.

 

С цел неразпространение на заразата членовете на Областния щаб взеха решение да се ограничи достъпът до болницата за граждани, които нямат здравословни оплаквания и симптоми. На входа й ще бъде организиран пропускателен режим, като в лечебното заведение ще бъдат допускани само болни и хора с оплаквания.

 

Представителите на компетентните институции увериха, че се работи интензивно, за да бъдат своевременно откривани и изолирани заразоносителите. Продължава тестването и проследяването на контактните на заразените с Ковид-19. Медиаторите и контролните органи ще следят още по-стриктно дали карантинираните лица спазват задължителната домашна изолация.

 

По време на заседанието е обсъдена и ситуацията в Ковид отделението на болницата в Кюстендил. За това докладва директорът на болничното заведение д-р Александър Величков. До този час в отделението са настанени шестима пациенти, болни от коронавирус, като на един от тях състоянието е крайно тежко. „Ситуацията е тревожна и е възможно нещата да се променят динамично, но имаме план за действие и достатъчно леглова база“, увери д-р Величков.

 

Следим зорко епидемиологичната обстановка в цялата област и в частност в кв. „Изток“. Ако се наложи, а се надяваме това да не се случи, ще се предприемат и по-рестриктивни мерки, за да се ограничи заразата от коронавируса“, коментира областният управител Виктор Янев.