И тази година Дупница е част от националния поклоннически поход „Светият път“

Поклонниците, които през юли отново ще изминат пътя на мощите на св. Иван Рилски от Велико Търново до Рилския манастир, ще посетят девет храма в Дупнишко, а в града ще се проведе тържествено литийно шествие
Програмата бе уточнена на среща между организатора на „Светият път“ от Велико Търново Паскал Пиперков и архиерейския наместник на Дупнишка духовна околия иконом Георги Паликарски. Снимка: Камертон

 

Най-големият поклоннически поход в България „Светият път“ ще бъде осъществен за втора поредна година. По традиция ще започне на 1 юли, когато поклонниците ще тръгнат от старата българска столица Велико Търново. Те ще изминат повече от 550 км. по пътя на монашеската процесия, върнала мощите на Свети Иван Рилски в Рилския манастир през 1469 г. С първия поход миналата година бяха отбелязани 550 години от събитието, сочено за едно от най-големите проявления на българския християнски дух в годините на турското робство.

 

Дупница и легендарният Бели път отново са включени в маршрута на „Светият път“. Както е известно, св. Иван Рилски е закрилник на дупничани и освен това светецът е роден в близкото село Скрино. Ето защо Дупница остава изключително важен пункт от поклонническия поход. По този повод организаторът на инициативата Паскал Пиперков пристигна вчера от Велико Търново, за да се срещне с архиерейския наместник на Дупнишка духовна околия иконом Георги Паликарски. Двамата обсъдиха и уточниха кои местни храмове ще бъдат посетени от поклонниците, съпътстващите религиозни ритуали при преминаването им през територията на Дупнишка духовна околия и други подробности от програмата. Целта е да бъде предизвикан интерес на повече дупничани, които да посрещнат шествието и при желание да се включат в прехода по избрани от тях участъци.

 

След срещата стана ясно, че процесията ще пристигне в Дупница на 28 юли. Сутринта на същия ден поклонниците ще тръгнат от с. Дрен, ще преминат през с. Тополница, където ще се помолят в храма, дело на майстор Миленко, "Св. Никола". След това ще продължат през Верила планина ще стигнат до село Червен брег и ще посетят базиликата „Свети Спас“, която вече е със статут на културен паметник от национално значение. Поклонниците ще се помолят и в църквата на селото „Св. Никола“ и ще продължат до параклиса „Св. Арханглел Михаил“, намиращ се в началото на населеното място. Следващият обект, преди влизането в Дупница през Горна махала, ще бъде църквата „Света Петка Българска“ в село Яхиново. Тази година поклонниците ще посетят и най-стария дупнишки храм „Св. Никола“, който е затворен от повече от 40 години, а служба не е провеждана от 15 години. Ще се продължат към църквата „Покров на Пресвета Богородица“. Оттам ще тръгне тържествено литийно шествие, което ще приключи в централния храм „Свети Георги Победоносец“. Поклонниците ще преминат през центъра на Дупница по ул. „Николаевска“. В тази отсечка се очаква да се събере обществеността на Дупница. Отец Георги Паликарски увери организаторът от Велико Търново Паскал Пиперков, че ще бъде изнесена и плащаницата на Свети Иван Рилски.

 

Тази година отново ще наблегнем на молитвата. Винаги  твърдо сме искали да се обърне внимание на молитвата. Колкото ни са силите да измолим благословението на светеца от Господа за България и българския народ. Призовавам тези, които нямат възможност да станат част от похода заради всички събития, които се случиха напоследък в страната ни, ако не могат да напуснат работните си места или нямат физическата възможност да се присъединят, нека бъдат молитвено с нас прец целия месец юли. Нека малцината, които ще преминем целия маршрут от Велико Търново до Рилския манастир, да бъдем съпътствани от молитвите на всички. Така ще бъдем заедно“, каза пред „Камертон“ Паскал Пиперков.

 

Последната точка в Дупнишко тази година ще бъде или параклисът, носещ името на светеца в парк „Рила“ или параклис „Света Марина“. Също както в разказа на Владислав Граматик, поклонниците ще преспят в околностите на Дупница, като на другия ден по легендарния Бели път ще стигнат до гр. Рила. На 30 юли ще се влезе в Рилския манастир през Дупнишката порта, а на следващия ден ще бъде посетена пещерата на Свети Иван Рилски. Тогава е и официалното закриване на националния поклоннически поход „Светият път“, станал популярен като „българския Ел Камино де Сантяго“.