Прокуратурата: Няма задържани педофили от Дупнишко

ГДБОП и Районната прокуратура в Дупница си противоречат относно информацията във връзка с разследването на педофили, използващи интернет за сексуална злоупотреба с малолетни деца.

 

Няма задържани педофили от Дупнишко. Това съобщи районният прокурор на Дупница Даниела Гюрова в отговор на питане от страна на „Камертон“ във връзка с разпространяващата се вече втора седмица информация в медиите.

 

В края на миналата седмица комисарят от ГД БОП Явор Колев съобщи в интервю за БНР, че са задържани двама педофили от Дупница, злоупотребявали с деца от 11- до 13-годишна възраст. За установяване на контакт с децата извратените използвали социалните мрежи в интернет.  

 

От Районната прокуратура в Дупница,  която наблюдава случая обаче отказаха информация с мотива, че не могат да коментират сведения, разпространени от други институции. Вчера национални интернет медии отново разпространиха информация за задържан при акция на ГД БОП педофил – 33-годишен от дупнишкото село Яхиново.

 

Районният прокурор Даниела Гюрова този път потвърди пред „Камертон“, че в прокуратурата е образувано досъдебно производство, но казва, че задържани лица няма.  

 

Съгласно въведените правила за комуникация с Районната прокуратура в Дупница „Камертон“ изпрати писмено запитване със следните въпроси: Двамата мъже, за които от ГД БОП съобщиха, че са задържани, в момента в ареста ли са или са на свобода? Ако са на свобода, каква е причината? От къде са? Професионалната им заетост свързана ли е с деца? Познати ли са на полицията и правораздавателните органи въобще с подобни или други престъпленията, осъждани ли са?

 

Прокурор Гюрова ни отговори  накратко, че е образувано досъдебно производство по чл. 155а, ал. 1 и ал. 2 от НК. „По делото няма задържани, няма повдигнато и предявено обвинение. Разследването по делото продължава“, пише в отговора на запитването ни. Писменият отговор на районния прокурор можете да видите в галерията под заглавната снимка на статията.

 

В крайна сметка не става категорично ясно, има ли или няма задържани педофили и ако има педофили, а те са на свобода, имат ли достъп до деца.

 

Ето текстовете от Наказателния кодекс, по които е образувано досъдебното производство и от които става ясно, че жертвите са деца, ненавършили 14 години:

 

Чл. 155а, ал. 1 „Който чрез информационна или съобщителна технология или по друг начин предоставя или събира информация за лице, ненавършило 18-годишна възраст, за да се установи контакт с него за извършване на блудствено действие, съвкупление, полово сношение, проституция, за създаване на порнографски материал или за участие в порнографско представление, се наказва с лишаване от свобода от една до шест години и с глоба от пет хиляди до десет хиляди лева.

(2) Наказанието по ал. 1 се налага и на онзи, който чрез информационна или съобщителна технология или по друг начин установи контакт с лице, ненавършило 14-годишна възраст, с цел извършване на блудствено действие, съвкупление, полово сношение, за създаване на порнографски материал или за участие в порнографско представление.


Ако тази статия ви е харесала, станете наши приятели във Фейсбук