Изложба на проф. Емил Мирчев (1950 - 2017) ще бъдe открита в Дупница

С експозицията ще бъдат отбелязани 70 години от рождението на скулптора
Снимка: КАМЕРТОН

 

Изложба „Скулптура“ ще бъде открита на 17 юни в зала „Околийската къща“ в Дупница. Ще бъдат показани творби на проф. Емил Мирчев (1950 – 2017). Поводът за събитието е 70  годишни от рождението на скулптора.

 

Проф. Емил Мирчев е автор, творил активно в областта на монументалната и кавалетна скулптура. В неговите идейни търсения и реализации той работи с класически материали като бронз, камък, дърво, керамика. Творбите му се отличават с характерен за него стил, които носят ясни посланияНастоящата изложба ще представи скулптури от неговото богато творчество. Творбите са така подбрани, че взаимно се допълват и създават една своеобразна оригинална художествена атмосфера. Експозицията е със силно присъствие на класически идеи, търсения и възгледи в областта на скулптурата. Изложбата отправя поглед към форми на художествено съзнание и опит, който авторът оставя за бъдещите поколения като един класически майстор на скулптурата“, пише в анонса за събитието.

 

Проф. Емил Мирчев беше възпитаник, а след това преподавател в Националната художествена академия. Роден е в с. Друган, област Перник през 1950 г. Син е на известния общественик и педагог Стоичко Мирчев, дългогодишен директор на Учителския институт в гр. Дупница. Има множество самостоятелни изложби у нас и в чужбина и участия в престижни скулптурни симпозиуми. Реализирал е множество скулптурни и конкурсни проекти, които са с важно национално и международно значение. Негови творби са притежание на художествени галерии и частни колекции в България, Европа, САЩ и Австралия, припомнят още организаторите на изложбата в Дупница.