Започва укрепването на срутищата по пътя за Рилския манастир

Предстоящите от следващата седмица строителни дейности обсъдиха днес с игумена на Светата обител епископ Евлогий министър Петя Аврамова и шефът на АПИ Георги Терзийски
Снимка: МРРБ

 

През следващата седмица започва укрепването на срутищата по пътя за Рилския манастир, съобщиха от пресцентъра на МРРБ. Министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова и председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ Георги Терзийски са обсъдили днес с игумена на Рилския манастир епископ Евлогий предстоящите строителни работи. В срещата се включили и представители на институции, които имат отношение към разрешителните режими за изпълнението на проекта.

 

Министър Аврамова обасни, цитирана от пресцентъра на МРРБ, че укрепителните работи ще се извършат на два етапа, с два отделни проекта. Единият касае пътната част - подпорната стена, която трябва да бъде изградена, заедно с другите укрепителни съоръжения. В горния край на терена ще бъдат изпълнени други укрепителни дейности, за да се спре ерозията, която е обхванала целия хълм.

 

Техническият проект за пътната част е готов, предстои приключване на съгласувателните процедури и стартиране на същинските подготвителни и укрепителни дейности.

 

Другият проект – за горската територия, е готов. За него предстои да бъде получено съгласие от Рилския манастир като собственик на земите и да се процедира през РИОСВ и Регионалната дирекция по горите.

 

Укрепителните дейности при 27-ми километър на третокласния път III-107 Кочериново – Рила – Рилски манастир – Кирилова поляна са възложени на „Автомагистрали“ ЕАД. При извършването на укрепителните дейности ще се вземат всички мерки, за да може пътуването до Светата обител да бъде възможно, казва още регионалният министър. 

 

Строителните работи в участъка от около 250 метра ще се извършват без спиране на движението като трафикът ще се регулира и пропуска, за да не се затруднява пътуването на поклонниците и туристите до Рилския манастир.

 

И в момента е осигурена нормална проходимост в 250-метров участък в района на срутищата по третокласния път. Отсечката е сигнализирана с необходимите пътни знаци. Шофьорите трябва да карат внимателно, като спазват сигнализацията и ограничението на скоростта от 40 км/ч.

 

На срещата днес е обсъдено и изграждането на пречиствателна станция за отпадъчни води на Рилския манастир.