3% ръст на безработицата в област Кюстендил заради Ковид-19

Близо 6000 са регистрираните безработни до края на месец април, или с над 1600 повече спрямо периода преди извънредното положение. Драстичен спад се наблюдава и на обявените свободни работни места, сочи статистиката на Агенцията по заетостта
Снимка: КАМЕРТОН

 

3% ръст на безработицата в Кюстендилска област отчита Агенциата по заетостта (АЗ) за периода от януари до април тази година. Към края на месец януари в бюрата по труда в Кюстендил и Дупница са били регистрирани 4 304 безработни, или това е 7, 6% от икономически активното население. Около този процент е било нивото на безработицата в областта и през цялата 2019 година, като се задържа на същото до февруари 2020г., сочи статистиката по месеци на АЗ.

 

Очаквано увеличението на броя регистрирани безработни започва през март, когато бе обявено извънредното положение заради Ковид-19. Към края на третия месец тази година АЗ отчита 8% безработица, а към края на април вече е 10, 4%. Без препитание са 5 931 души, или поне толкова са официално регистрираните в бюрата по труда в Кюстендилска област. Най голям ръст на безработицата Агенцията по заетостта отчита през април, когато новорегистрираните са 1375, или с 2,4% повече спрямо месец март. Безработните младежи до 29 години през април са 916, а трайно безработните (с регистрация над 1г. на трудовите борси в Кюстендил и Дупница са). 

 

През последния месец работа са започнали чрез бюрата по труда 427 души. Наблюдава се обаче драстичен спад на броя на обявените свободни работни места. През месец март те са били 289, докато през април са 126, или с над 140 по-малко.