Кметът Огненски възкреси ленинския съботник в Бистрица

Група деца с удоволствие и ентусиазъм се включват в дейностите по поддръжка и чистота на обществените места в селото
Снимки: Фейсбук

 

Група деца на възраст от 9 до 15 години извършват доброволно общественополезен труд и благотворителни дейности в село Бистрица. Бригадата е сформирана по идея на кмета Кирил Огненски и се е нарекла „Корпус за бързо реагиране“. Децата имат затворена група във Фейсбук, чрез която се събират, когато получат сигнал за действие. Обичайно сигналите им подава Кирил Огненски, който е и техен ръководител в работата. Най-често тя е свързана с подпомагане на възрастни хора и дейности по поддръжката на обществените места в населеното място. Не липсва обаче и личната инциатива от страна на децата. С удоволствие те се включват в подготовката на местните традиционни ритуали и чествания на празниците.

 

 

Преди седмица бригадата е монтирала информационни табели по екопътеката към Самоковището и е почистила боклуците, изхвърлени от недобросъвестни туристи в местността Софраджик. Последната задача, с която са се захвалани децата пък е да помагат при ремонта на покрива на местното читалище „Светлина“. Благодарение на тях половината от работата вече е свършена, похвали ги Кирил Огненски. Той вече обмисля и следващата им задача – по повод Деня на детето да бъде възстановена една от  детските площади в селото, на която има изпочупени пейки и люлки. За награда кметът ще ги заведе на туристическа опознавателна обиколка в близката планинска местност Бачията.

 

Идеята на Кирил Огненски е с възпитателна цел. „По този начин децата се ангажират с полезни дейности и не стоят постоянно пред компютрите и телефоните. Освен това се учат на труд и отговорност към обществото“, коментира пред „Камертон“ кметът на Бистрица. Той подчерта, че в никакъв случай не използва децата вместо работна ръка, такава, по думите му, не липсва в селото. Освен това има разрешението на техните родители.

 

 

 

Начинанието на бистришкия кмет много напомня ленинските съботници от времето на социализма, чиято цел също се е смятала за възпитателна по отношение на младежите. Кирил Огненски никога не е крил носталгията си към „онова“ време и сега не пропусна пред „Камертон“ да припомни за друга тогавашна практика – бригадирското движение, което според него е имало благотворно влияние върху обществото. Но ако някои пораснали деца на социализма си спомнят по-скоро с неприязън за възпитателните практики от своята младост, днес децата на Бистрица се включват в общественополезните дейности с удоволствие и ентусиазъм. Доволни са и родителите им, „тъй като видяха, че това е много полезно за децата им“,  категоричен е Кирил Огненски.

 

Той съобщи още, че инициативата всъщност не е нова. За първи път още преди три години децата били ангажирани с разнасянето на въглища на възрастни хора в селото. От около две седмици Кирил Огненски обаче решил да популяризира Корпуса за бързо реагиране, като споделя снимки от полезните им занимания в социалната мрежа. Така според него децата придобиват повече самочувствие и стимул да продължават да вършат добрини.