Установени са децата, откраднали дарения от параклиса „Света Петка“ в Джерман

Вандалската кражба е извършена на Гергьовден. Малолетните разбили дарителската кутия с брадва и тесла и измъкнали 300 лв. на монети
Снимка: Дани Давков/Фейсбук (Забелязано в Джерман)

 

Три деца на възраст между 8 и 12 години са извършителите на вандалска кражба от параклиса „Св. Петка“ над село Джерман. Преди две седмици, навръх Гергьовден, малолетните разбили кутията за дарения в храма с брадва и тесла. Тъй като кутията е от стомана, успели да направят само малък отвор, откъдето измъкнали монетите, пускани от миряните за свещи. Сумата, която децата са откраднали е 300 лв. След като извадили монетите, пуснали в кутията няколко запалени кибритени клечки, като така успели да обгорят само няколко от банкнотите. Останалите пари са непокътнати. Монетите малолетните слагат в чанта, която скриват в гората. Брадвата и теслата захвърлили или забравили в двора на параклиса.

 

Извършителите лесно са установени от кмета и полицията. Освен че самите те се похвалили на свой близък, че разполагат с голяма сума пари, децата са известни в селото със своите вандалски и хулигански прояви, каза Ангел Цветков. Те са от бедни ромски семейства. „Най-редовно влизат в градините на хората, скубят зеленчуците и ги изхвърлят, чупят пейки, огради, люлки... Хората се оплакват постоянно от тях. Това го правят от безпаричие, чудят се как да си купят една вафла“, коментира кметът Ангел Цветков.

 

Откраднатите пари вече са възстановени от родителите на извършителите. С тях работи Детска педагогическа стая.

 

Кражбата предизвика огромно възмущение сред жителите на село Джерман. Причината е, че неотдавна храмът е бил възстановен с дарени от тях средства, след като години наред бил в окаяно състояние. Параклисът се намира на 5 км. над селото и до него може да се стигне само пеша или с високопроходим автомобил.