Ученик от Дупница спечели сребърен медал от математическия турнир на Великотърновския университет

Година преди завършване на средното си образование може да се окаже, че Марио Стоилков от ПГ „Христо Ботев“ вече си е осигурил следването във ВТУ
Снимка: КАМЕРТОН

 

Възпитаникът на ПГ „Христо Ботев“ в Дупница Марио Стоилков се класира на второ място в тринадесетия математически турнир за ученици от XI и XII клас на Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“. За отличното си представяне ученикът в математическата паралелка (XI клас) на дупнишката гимназия ще бъде награден със сребърен медал, когато епидемичната ситуация в страната позволи провеждането на церемонията. Математическият талант завоюва отличието си с резултат 92 от 100 възможни точки.

 

В престижния турнир, проведен онлайн на 16 май, са взели участие 51 ученици от цялата страна. Работили са върху тест, състоящ се от 12 задачи от затворен тип, 5 със свободен отговор и 3 задачи, изискващи пълно описание на решенията, както и една допълнителна задача от журито.

 

Година преди завършване на средното си образование може да се окаже, че Марио Стоилков вече си е осигурил следването в университет. Причината е, че турнирът на Великотърновския университет (ВТУ) е еквивалент на кандидатстудентски изпит, а предвид високия резултат на Марио влизането му във висшето училище е почти 100% сигурно, още повече че получената оценка е валидна две години, обясниха пред „Камертон“ от ВТУ.  

 

Резултатите от турнира са валидни за кандидатстване в специалностите Информатика, Компютърни науки, Софтуерно инженерство, Информационно брокерство и дигитални медии, Педагогика на обучението по математика и информатика, както и Приложна математика на ВТУ.

 

Марио Стоилков е насочен и подготвен за участие в турнира от своята преподавателка по математика и класен ръководител в Гимназията Екатерина Петрова. „Много благодаря на моята класна ръководителка г-жа Екатерина Петрова. Тя е човекът, който ме подготви за турнира. Всъщност тя ме уведоми за него и беше много развълнувана, много искаше да участвам и да спечеля престижно място. Мисля, че оправдах нейните очаквания. Математиката е предметът, който най-много обичам и смятам да продължа да се развивам в тази наука. Старая се да поддържам добро ниво“, сподели пред „Камертон“ Марио Стоилков.

 

Турнирът се организира за 13-та поредна година от факултет „Математика и информатика“, Регионално управление на образованието – Велико Търново и Съюз на математиците в България – Секция „Великотърновски университет“.