Националният земеделски музей представя в Дупница изложбата „Тютюнът“

Домакин е местният Исторически музей, който с експозицията отбелязва Международния ден на музеите
Снимки: КАМЕРТОН

 

Националният земеделски музей гостува в Дупница с изложбата „Тютюнът“. Домакин на експозицията е местният Исторически музей, който с тази първа публична проява след двумесечното извънредно положение отбелязва и Международния ден на музеите.

 

Изложбата показва историята на тютюна като земеделска култура и като индустрия, както и историята на неговото разпространение в България. Представени са различните видове тютюн и тяхното приложение и употреба. Архивни снимки и документи показват процесите на отглеждане и преработка на тютюн в страната ни, както и многоаспектното му значение за населението. Изложени са машини за ръчно свиване на цигари, кутии за рязан тютюн и енфие, кесийки за тютюн, цигарета, хаван за рязане и други предмети, използвани от българите в бита и в земеделската работа, свързана с тютюнопроизводството. Изложени са и цигарени кутии на различни производители както от началото на 20-ти век, така и познатите ни от близкото минало като „Арда“, „Шипка“, „Янтра“, „Родопи“, „Фемина“ и др.

 

Както е известно, Дупница в миналото е била един от големите центрове за тютюнопроизводство в страната. Този факт също намира място в изложбата на Националния земеделски музей, а повече по темата разказа пред „Камертон“ директорът на Историческия музей в Дупница Анелия Геренска:    „В изложбата има маркирани моменти за тютюнопроизводството в Дупнишка околия, което със сигурност ще бъде интересно за посетителите ни. В нашия фонд също имаме много събрани фотографии, основно от 20-те години, но тютюнът в нашата околия е познат още преди Освобождението, както отбелязва Димитър Янакиев Бисеров в своите бележници. През 1867 г. вече е имало четири табашки хана (къща за преработка на тютюн). Видно е по фотографии, че в облика на града, особено през 20-те години тютюневите складове в Дупница доминират, което носи много голяма печалба. И през Втората световна война дупнични са намирали износ на тютюна си дори и към Беломорието“.

 

Изложбата „Тютюнът“ може да бъде разгледана до края на месец юни.