Паркинг в Дупница може да се превърне в открита театрална сцена

Идеята е на директора на дупнишкия театър Валентин Балабанов и чака одобрението на общинското ръководство
Снимки: КАМЕРТОН

 

Паркингът зад бившето кино „Марек“ може да се превърне в открита театрална сцена. Идеята е на директора на Общинския драматичен театър „Невена Коканова“ Валентин Балабанов. Тя е продиктувана от невъзможността на трупата да играе на закрито в рамките на извънредната епидемична обстановка.

 

Първоначалната идея бе представленията на открито да се осъществяват на малката сцена в парк „Рила“. Тя обаче е близо до реката, шумът от която ще пречи за добрата чуваемост. Освен това отдалечеността на парка ще затруднява траспортирането на декори, техника и столове за публиката, обясни Валентин Балабанов.

 

Затова му е хрумнала идеята за паркинга зад бившето кино (до хотел „Универсал), който на практика е и заден двор на театъра. Там театралната сграда разполага и с удобен вход-изход, откъдето лесно може да бъде изкарвана и прибирана техниката за озвучаване, осветление, сценографията и столовете за публиката.

 

 

Мястото е подходящо и защото е тихо и няма течение, смята театралният директор. Неслучайно в непосредствена близост (на мястото на хотела) се намираше непрежалимото за мнозина дупничани лятно кино.

 

На площ от около 450 кв. м. на паркинга могат да бъдат разположени най-много 50-60 зрителски места на необходимата дистанция, така че да не се нарушават противоепидемичните мерки. Откритият театрален салон може да бъде ограден със завеси, така че да бъдат скрити не особено приветливите сгради. Може също така да се постави тента, която да предпазва актьорите и зрителите от дъжд. Не на последно място трябва да се обмисли как точно ще се импровизира сцената, колко висока да бъде и т.н. Представленията ще се играят в тъмната част на денонощието, след 8.30 часа, разясни още идеята си Валентин Балабанов.

 

Според него готовото театрално пространтво би могло да се предоставя и на гостуващи театри. Там могат да се организират и други културни мероприятия, включително кинопрожекции, тъй като ОДТ „Невена Коканова“ разполага с екран, който може да се изнася. Ако времето позволява, сцената може да се използва чак до октомври, коментира Балабанов.

 

Осъществяването на идеята няма да струва повече от 3000 лв. „Ако общинското ръководство се съгласи и помогне финансово това да стане факт, ще бъде прекрасно. Аз съм убеден, че това много ще се хареса на дупничани и ще им бъде много интересно, тъй като всички останахме прекалено дълго затворени вкъщи, без да се наслаждаваме на изкуството на живо. Ето, Театър „София“ и Народният театър „Иван Вазов“ също ще използват вътрешните си дворове, за да играят своите представления, защо да не го направим и ние? Разходите не смятам, че ще бъдат големи“, ентусиазиран е Валентин Балабанов. 

 

Той вече е представил идеята си в Община Дупница и очаква потвърждение. Театралният директор изрично подчерта, че паркингът ще може да се използва по предназначение, с изключение на вечерите, когато ще се провеждат събития.  

 

Актьорите от дупнишката трупа имат голямо желание за 1 юни да зарадват детската публика на Дупница с премиерата на новата си пиеса „Ах, тази Червена шапчица“. Все още обаче няма яснота къде може да се осъществи представлението, тъй като дори общинското ръководство да приеме идеята на Валентин Балабанов за превръщането на паркинга в сцена, това едва ли ще може да стане до Деня на детето. Един от вариантите за сцена, които се обмислят, е пространството при фонтаните на централния площад „Свобода“.