Международна изложба гостува в зала „Околийската къща“

„Интеркултурни практики“ очаква посетители след двумесечната Ковид пауза за изложбената дейност
Снимки: КАМЕРТОН

 

След двумесечната изолация изложбена зала „Околийската къща“ в Дупница от днес отново е отворена за посещения. Така дупничани вече могат да разгледат отложената заради извънредното положение международна художествена изложба „Интеркултурни практики“. Това е експозицията „Свързани“, която се осъществява в рамките на проекта „Фокус-Европа – Изкуство без граници“, показвана досега в София и Перник. Уредникът на „Околийската къща“ Катя Йоцова обаче я е обогатила с автори по неин избор и затова я представя под различно заглавие.

 

Изложбата „Свързани“ е предоставена на дупнишката изложбена зала от Асоциация за изкуство „Европа на фокус“, представлявана у нас от художника Симеон Панайотов, който също показва свои творби в нея. Сред участниците има и други български автори, а останалите са от Тунис, Русия, Германия, Сърбия, Ирак, Украйна, Полша, Литва и Холандия. По думите на Катя Йоцова те са международно признати творци, до чиито творби тя е поставила и произведения на Николай Янакиев, Емил Лазаров, проф. Емил Попов и Саулло от Холандия.

 

Картините обхващат жанровете импресионизъм, модернизъм, абстракция, графика, натурализъм и колажна техника. Представени са още кинетични пластики и скулптури.

 

Изложбата ще остане подредена в Околийската къща през следващия един месец. Организирани групи не се допускат, в залата се влиза задължително с маски.