Карантинирана в Ресилово разказва за ада „Ковид-19“

Десислава Георгиева е майка на две деца, на 5 и 7 години. Докато съпругът й е в болницата, защото не се е "изчистил“ от коронавируса, те стоят вкъщи на тръни и в очакване на полицейската сирена за проверка. "Всичко е фалш и лъжа, сринати сме психически", плаче жената.
Десислава и Георги Георгиеви щастливи преди Ковид-19. Снимка: Личен архив

 

 „Вече не издържам, няма край това, сринати сме психически!“, обажда ни се през сълзи Десислава Георгиева, която от 10 дни заедно с двете си деца, на 5 и 7 години, е под карантина в дома си в село Ресилово. „Всеки ден полицейски проверки и проби, поне съпругът ми да си беше вкъщи, заедно всичко можем да преживеем, но без него...Той е здрав, но вече 10 дни го държат в болницата. Защо? Всичко е фалш и лъжа! Децата искат баща си!“, плаче Десислава. Откакто е научила за положителната проба за Ковид-19 на съпруга си, жената не е спала и почти не се храни. Самата тя и децата й също са с положителни проби за коронавирус и са под всекидневен полицейски контрол.      

 

Всичко започва, когато един ден 38-годишният Георги Георгиев, служител в ТЕЦ „Бобов дол“, вдига температура – 37,7 градуса, придружена с мускулни болки и запушен нос. Обажда се на личната му лекарка, която му предписва парацетамол и капки за нос. Казва му, че самата тя е болна и не е на работа, затова, за да не го пренебрегва, го съветва да се обади на тел. 112, откъдето да му дадат указания какво да прави. Георги често страда от бронхит и предвид обявената пандемия от Ковид-19, със съпругата му решават да последват съвета на личния лекар. „Постоянно слушаме колко опасна е тази болест, притеснихме се да не би да се усложни състоянието му“, казва Десислава. Сега вече съжаляват за това, защото въпреки леките грипоподобни симптоми, Георги е приет в общинската болница и в момента вече повече от 10 дни е в отлично здравословно състояние, но отказват да го изпишат. Това, че тестът му за коронавирус е положителен му съобщават на 21 април. „Резултатът стана ясен много бързо, няма и 12 часа след това, а казват, че се чака 24 часа. Как толкова бързо излезе неговия? Не вярвам, че е бил положителен! За първия тест му е взет гърлен секрет. Няма и два дни по-късно разбархме, че му е направен втори тест, като вече му е взета кръвна проба, и се оказа отрицателен. Тогава трябваше да му направят трети тест, но не му направиха, или поне на нас нищо не ни казаха. Сега всеки ден му взимат кръв за нещо, но не знаем за какво и дали му правят тест или не. Лекарите казват, че е здрав, че вече няма за какво да го лекуват, но все още се води преносител и не знаят какво да правят. Щели да се съветват с РЗИ, с Щаба, с не знам си кой. Защо не го изписват? Държат го там, за да си взимат парите. Първоначално го лекуваха с антибиотик и някакви инжекции, от няколко дни пие само хапчета. Това може да го прави и у дома. Има хора с положителни тестове, но са си вкъщи. Да дойдат и да видят, имаме два етажа на къщата. Ако трябва, мъжът ми може да се изолира на единия етаж“, гневи се Десислава Георгиева.       

 

Тестовете на Десислава и двете й малки деца са положителни. Научават за това на 25 април (събота) вечерта в 22.30 часа, когато в дома им пристига полицейски екип. „Едното дете вече си беше легнало, а ние с другото се приготвяхме за сън, когато отвън свирна полицейската сирена. Излязох и ми съобщиха, че сме положителни, наредиха ни да не мърдаме оттук и ни връчиха предписание за 28-дневна карантина. Оттогава абсолютно всеки ден ни проверяват като престъпници. Първата вечер беше много стресиращо за нас. Сега децата го приемат спокойно, тъй като полицаите се държат добре с тях, говорят им мило, шегуват се. Но всеки ден аз съм под непрекъснато напрежение дали ще чуя сирената. Старая се да е тихо, не давам и на децата да шумят, за да не би да не ги чуя“, разказва ни още Десислава.   

 

Не ни е проблем, че не ни дават да излизаме. Брат ми ми помага, съседите също, хората се отнасят добре с нас. Носят ни храна. Въпреки че ние не се храним. Дори и децата нямат желание да се хранят. Хапват, но по малко. Аз самата не съм спала, откакто ми съобщиха за положителна проба на съпруга ми. Пия успокоителни, заспивам за малко, започвам да сънувам кошмари, будя се и не мога да заспя отново. Освен това се страхувам сама вкъщи с децата, от всеки шум изтръпвам. Искам съпругът ми да си е вкъщи, заедно с него ще преживеем по-лесно всичко това. Ще стоим вкъщи, няма да излизаме, колкото време е необходимо“, не може да спре да плаче Десислава и пита: „Защо досега не са ни показали черно на бяло резултата от нито един тест, нито на мъжа ми, нито на мен и децата? Нали когато си правиш каквото и да е изследване, отиваш, взимаш си резултатите и ги носиш на личния си лекар. А на нас нищо не са ни дали. Идва полиция, уведомява те и толкова! Вече не знам какво се случва, всеки ден ни лъжат. Всичко е фалш и лъжа! Как няма да умират хората, когато са подложени на този ад! Особено възрастните, които имат куп хронични заболявания. Съсипват ни психически! “, категорична е Десислава Георгиева.