130 души загубиха работата си през март в Дупнишко

Новорегистрираните безработни заради коронакризата са повече, но статистиката за април ще бъде оповестена следващия месец. 68 фирми кандидатстват за компенсации по мярката „60/40“.

 

Очаквано безработицата в Дупнишко заради коронакризата расте. Броят на регистрираните безработни в Бюрото по труда в Дупница през месец март, когато бе обявено извънредното положение, са със 130 повече, отколкото през февруари. Хората, загубили работата си заради наложените противоепидемични мерки са повече, но статистиката за месец април ще бъде оповестена следващия месец, тъй като такава е установената практика от Агенцията по заетостта, обясни директорът на Бюрото по труда Наташа Илиева. Повечето от освободените работници и служители са от сферата на услугите - ресторантьорството и хотелиерството. Една шивашка фирма е съкратила 35 души до края на миналия месец. В същия период са регистрирани като безработни само трима души, завърнали се от чужбина.

 

В момента без работа са 1979 души в шестте общини, обслужвани от дупнишката трудова борса. Най-висока е безработицата в община Бобошево – 10, 5 % (54 души), а най-ниска - в община Дупница (5, 4%, или 1 135 души). 129 души (10,2%) са без работа в община Рила,  в община Кочериново – 133-ма (6, 9%), в община Сапарева баня – 255-ма (7, 7 %), в Бобов дол - 233 души (6, 2 %).

 

През месец март чрез посредничеството на Бюрото по труда са започнали работа 307 души. Обявените свободни работни места в момента (включително по програми) са 111. Позициите са в сферите на услугите и производството.  

 

Заявления за изплащане на компенсации по мярката „60/40“ до момента са подали 68 фирми от шестте общини, съобщи още директорът на трудовата борса в Дупница Наташа Илиева. Засега одобрените са 13, на останалите кандидати документите са в процедура на оценка. Според наблюденията на Наташа Илиева мярката ще има положителен ефект и броят на безработните няма да се увеличава така драстично, както през първия месец на извънредното положение.