Община Дупница набира доброволци за социален патронаж

Доброволческата група се сформира превантивно, ще бъде активирана при усложняване на ситуацията с коронавируса

 

Община Дупница набира доброволци за осигуряване на социален патронаж на най-рисковата група - възрастните ни съграждани, съобщиха от кметския пресцентър. Според прогнозите на здравните власти пикът на коронавируса тепърва предстои, а това ще създаде невъзможност на общинските служители и социалните работници да поемат всички сигнали и да оказват необходимото съдействие.

 

На този етап екипът на "Патронажна грижа" смогва с доставките на хранителни продукти и лекарства за възрастните. Набирането на доброволци е превантивно. Целта е доброволческата група да е предварително подготвена, за да бъде активирана, когато това стане необходимо. За всеки един от отзовалите се, които ще бъдат ангажирани само при възникнала необходимост, ще бъдат осигурени необходимите предпазни средства.

 

"Искрено се надявам, че няма да се стигне до момента, в който ще имаме нужда от доброволци. Организация сме направили, имаме два екипа, като при нужда сме в готовност да реагираме с още няколко екипа. Но ако обемът е много по-голям от възможностите ни, тогава ще бъдем принудени да потърсим съдействие от доброволци. Вярвам, че с предприетите мерки и най-вече с отговорното поведение на всеки един жител на общината, ще се справим с тази епидемия", коментира кметът Методи Чимев, цитиран от пресцентъра.

 

Всеки, който иска да се включи в доброволческата група на община Дупница, може да го заяви на телефон: 0876 84 43 88 и на електронния адрес: patronajna_grija2019@abv.bg. Необходимо е да посочи трите си имена, дата на раждане и телефон за връзка. Доброволците могат да посочат и професионални умения, с които биха могли да бъдат допълнително  полезни.

 

От началото на седмицата екипите на "Патронажна грижа" са обслужвали осем домакинства. Всички са възрастни хора, трудноподвижни или с инвалидност, няма потърсена услуга от поставени под карантина. Припомняме, че заявки за доставка на хранителни продукти за възрастни хора без близки или карантинирани се приемат всеки работен ден от 9.00 до 12.00  часа на тел: 0876 32 10 66 и на е-поща: patronajna_grija2019@abv.bg, а самите доставки се извършват същия ден след 13.00 часа.