Областният кризисен щаб: Не бива да се толерира враждебност между хората

Наред с властите и гражданите стриктно се следят за спазване на противоепидемичните мерки
Снимка: ОА - Кюстендил

 

800 броя защитни облекла и маски, освободени от Държавния резерв, ще бъдат доставени в Кюстендилска област днес. Облеклата и маските са с висока защита и за многократна употреба. Те са предвидени за медицинските лица и здравните инспектори. Очаква се доставка на защитни облекла и за полицейските служители, съобщиха от пресцентъра на Областната администрация в Кюстендил след проведено заседание на Областния кризисен щаб.

 

По време на срещата градоначалниците са информирали, че на територията на общините вече има създадена добра организация на службите и патронажите да осигуряват консумативи на нуждаещите се. На много места се обмисля кампания по набиране на доброволци, които да предоставят храна и лекарства на възрастни, самотни и болни хора.

 

Станало е ясно още, че на входа и изхода на кв. „Изток“ в град Кюстендил ще има засилено полицейско присъствие. Органите на реда ще следят за спазването на ограниченията за струпване и движение на големи групи хора във връзка с противоепидемичните мерки, въведени в цялата страна.

 

Докладвано е също, че голяма част от хоспитализираните в Общинската болница в Дупница вече са изписани, тъй като пробите им за коронавирус са били отрицателни.

 

Както е известно, до момента няма констатиран случай на болен от COVID-19 на територията на област Кюстендил. Институциите спазват стриктно всички инструкции на Националния оперативен щаб и издадените заповеди на министри.

 

Директорът на РЗИ – Кюстендил д-р Величков е разяснил на присъстващите спуснатите до момента заповеди от министъра на здравеопазването. Представители на здравната инспекция и контролните органи са уточнили, че голяма част от усилията им са насочени към хората, които са под карантина. Връчват се предписания на всички граждани, влезли на територията на област Кюстендил от рискови страни. Създаден е работещ механизъм – тези хора се проверяват стриктно от органите на реда, служители на РЗИ и РЗОК, и ако те не спазват задължителния карантинен срок, биват санкционирани. От РЗИ информираха, че до вчера са били връчени над 70 предписания. Предстои връчването на още, тъй като под карантина и задължителна изолация са приблизително около 250 души на територията на област Кюстендил. Тази бройка обаче се променя всекидневно.

 

Гражданите също информират добросъвестно компетентните органи за неспазване на задължителния карантинен срок. „Голяма част от хората са стриктни и се следят взаимно, за да се спазват мерките. Въпреки извънредната ситуация, не бива да се толерира враждебност между хората“, посочиха представителите на институциите.

 

Областният управител Виктор Янев благодари на всички за отговорното отношение и усилията, които полагат 24-часово. „Вярвам, че и хората го оценяват, затова ще бъдат дисциплинирани и съвестно ще спазват наложените мерки. Само с общи усилия, спокойствие и балансиран подход можем да излезем с най-малко щети от тази криза“, посочи Янев, цитиран от говорителя си. Областният управител отправя благодарност и към всички, които работят на първа линия ежедневно.