Международен шофьор, карантиниран в Усойка: Заради грешка на граничните власти са нарушени гражданските ми права

„Нямам документ за срока на карантината за мен и семейството ми. Кога ще мога да изляза спокойно от дома си, без хората да ме гледат като прокажен? Във всеки момент по сигнал на стресирани съседи могат да ме глобят или дори да ме арестуват“, заяви в телефонен разговор с репортер на „Камертон“ Боян Боянов.
Боян Боянов, снимка: Личен архив

 

Международен шофьор, поставен под карантина с цялото си семейство в дома си в бобошевското село Усойка, се притеснява, че може да попадне под ударите на закона заради пропуск на граничните власти. Пред „Камертон“ Боян Боянов разказа, че в края на по-миналата седмица се е прибрал от Италия (пътувал е до Рим) през ГКПП Кулата – Промахон. След 24-часов престой в страната ни е заминал за Румъния и на 11-ти март се е прибрал отново в България, преминавайки през ГКПП Русе – Дунав мост. И на двете граници обаче Боянов твърди, че не е регистриран по никакъв начин от властите – медицински лица не са измерили температурата му, не е попълнил  декларация или какъвто и да е друг документ, с който здравните власти да бъдат уведомени, че в страната е влязло лице от рискова страна по отношение разпространението на коронавируса. По думите на Боянов от румънска страна на границата е бил прегледан от медицински екип и влизането му в съседната ни страна е било документирано, но това категорично не се е случило от българска страна.

 

Въпреки това, прибирайки се в дома си в село Усойка, се поставя под карантина. Боян Боянов няма грипоподобни симптоми. Казва, че е бил в Рим, когато Южна Италия все още не е била засегната от коронавируса, а няколко дни по-късно пътува до Румъния, когато и там все още няма регистрирани случаи. Въпреки това е наясно с противоепидемичните правила и ги спазва - изолира се в къщата си в Усойка. Когато съпругата му обаче излиза да пазарува, стресирани съседи сигнализират полицията. Така Боянов се налага да изолира в дома си не само себе си, но и съпругата си, трите си деца и двамата му болни възрастни родители. За щастие, има приятели, които се съгласяват да му помагат, като доставят на семейството продукти от първа необходимост, без да влиза в контакт с тях. Боянов оставя пари в торбичка пред портата, където след това приятелите му оставят и чантите с покупките. Кризисният щаб в община Бобошево също е заявил готовност за съдействие.

 

Притесненията на Боян Боянов обаче са свързани с това, че заради пропуска на граничните власти времето, в което е длъжен да се карантинира, не е регламентирано с никакъв документ. „Аз мога дори да удължа карантината си, да остана със семейството си вкъщи и 20, и 30 дни, но когато изляза навън, каква е гаранцията, че някой уплашен от коронавируса съсед няма отново да сигнализира полицията. Тогава аз как да докажа, че съм се прибрал на еди коя си дата в България и съм бил изолиран 14 дни до еди коя си дата? Искам гаранция от институциите, че няма да бъдат нарушени правата ми. Аз кога ще мога да излизам свободно навън и хората няма да се отнасят с мен като с прокажен? А като не мога да докажа с документ кога съм се прибрал, дали това няма да стане причина да бъда глобен или дори арестуван. Глобите за нарушение на карантината са огромни, има и затвор“, коментира Боян Боянов. „Разбирате ли какво става - това е все едно да напъхаш едно стадо овце в един обор и да му хвърлиш една бала сено и когато изяде сеното, започва да блее, но никой не го чува“, ядосан е международният шофьор. По думите му има и много други негови колеги, които са в същата ситуация.

 

Отговор на въпросите си Боян Боянов е потърсил първо на тел. 112, оттам са го препратили към личния му лекар, той от своя страна го е насочил към РЗИ – Кюстендил. РЗИ – Кюстендил, потвърждавайки че няма данни за пристигането му в България, го насочва към Кризисния щаб в Община Бобошево, който засега му предлага само съдействие при необходимост за доставка на продукти от първа необходимост. Боян Боянов обаче казва, че единственото, от което се нуждае в момента, е от документ, в който да пише черно на бяло от кога до кога е канатрината му. Тъй като до момента няма адекватна реакция от институциите, дава гласност на проблема си чрез социалните мрежи и медиите, като се надява на решение не само за себе си, но и за неговите колеги, попаднали в същата ситуация. Все пак Боянов изрично отбеляза, че е благодарен на представителите на местните Кризисен щаб, кметството на село Усойка и кварталния полицай, които са взели под внимание проблема и вече са предприели действия за решаването му. Все още обаче уточняват процедурата с останалите отговорни институции.

 

„Камертон“ не успя да се свърже с представител на РЗИ – Кюстендил за коментар на казуса. Здравната инспекция няма служител за контакт с медиите. В резултат служители, с които успеем да се свържем, говорят с нас като с натрапници, под напрежение и с нетърпение от тяхна страна да прекъснат телефонния разговор, въпреки че въпросите ни са свързани с информация, важна не за медиите, а за гражданите. След обявяването на извънредното положение пък връзката с ведомството стана невъзможна. Информацията на официалния сайт на РЗИ не се обновява, а прессъобщения на медиите от 13-ти март насам вече не изпраща и Областния медицински съвет. Така редица въпроси, свързани с извънредната ситуация на местно ниво, остават без отговор.