Депутатът д-р Ибришимов апелира местните власти да подкрепят уязвимите граждани и бизнеса

Според народния представител кметовете и общинските съвети трябва да предприемат мерки за подобряване на социалния патронаж и да обмислят възможността за освобождаване от наеми търговците, които не работят заради кризата с коронавируса
Снимка: dariknews.bg

 

Народният представител от БСП д-р Иван Ибришимов излезе с апел към местните власти в Кюстендилска област за предприемане на допълнителни мерки за подкрепа на населението в условията на извънредната ситуация, в която се намира страна ни.

 

Според депутата институциите в общините не трябва да са ангажирани само с проверки и рестрикции за спазване на противоепидемичните правила, но трябва да окажат и подкрепа на най-уязвимите групи. „Необходими са горещи телефони с хора, които да отговарят адекватно на въпросите на гражданите, подобрен социален патронаж и постоянна помощ на гражданите от чувствителните групи: възрастни и социално слаби, такива с хронични заболявания, хора с увреждания, самотни родители в невъзможност да гледат децата си заради затворените детски градини, бременни жени и такива в процедури на инвитро. Това са най-уязвимите сред нас. Недопустимо е да остават сами в такъв момент“, написа във Фейсбук профила си Иван Ибришимов. Пред „Камертон“ той допълни, че от помощ е възможно да се нуждаят и семейства, поставени под карантина в домовете си. В случай че местните власти нямат достатъчен ресурс за подпомагане на всички нуждаещи се, може да се организират и доброволчески акции, смята народният представител. Според него вече има граждани, готови да съдействат на доброволни начала. „Подобни акции обаче трябва да бъдат под изключителния контрол на институциите, за да се избегне както нарушаване на противоепидемичните мерки, така и злоупотреби“, коментира д-р Ибришимов.

 

Депутатът обърна внимание и върху икономическите мерки. Според него така, както властта на национално ниво обмисля възможности за подкрепа на бизнеса, това могат да направят и местните власти в рамките на техните правомощия. „Обръщам се към местните власти - кметове и общински съвети, които са най-близо до хората, по възможност да освободят от наеми фирмите и гражданите, които са наематели на общински търговски площи, например ГУМ- Дупница, общинските пазари и търговски площи, управлявани с тротоарно право на територията на цялата област, и други, затворени заради противоепидемичните мерки“, каза Иван Ибришимов.

 

В заключение той апелира гражданите към обадиняване на усилията за справяне с кризата. „И нека, ако е възможно, да спестим крайните си мнения, да внимаваме в изказа си и да се стремим да се обединяваме. Всички различия да останат в миналото. Пък ако толкова ни липсват, ще си ги възстановим в бъдеще. Сега е важно да сме заедно“, написа в социалната мрежа народният представител.