Ето ги предприетите от Община Дупница мерки срещу Ковид-19

Двете болници в Дупница с 50 легла, 10 респиратора, но и с недостиг на персонал. Въпреки това заявяват готовност да приемат пациенти с коронавирус.
Снимка: Община Дупница (архив)

 

С 50 легла за хоспитализиране на пациенти със съмнение за коронавирус разполагат двете болници (общинската и частната) в Дупница, като имат готовност при необходимост да увеличат броя им. За пациенти с положителна проба за коронавирус е обособен изолатор в Общинската болница. Проблем има с персонала във всяко звено на болничните заведения. Причината е, че напускат служители, очевидно притеснени от епидемията. Това съобщиха от пресцентъра на Община Дупница след проведена среща на кмета Методи Чимев и заместникът му Крум Милев с представители на двете болници в града и РЗИ.

 

От прессъобщението не става ясно какъв персонал липсва в болниците и дали има напуснали лекари, медицински сестри или други служители, както и дали при евентуална криза може да са необходими доброволци. „Работи се в тази посока, за да бъде обезпечено с кадри лечението в здравните ни заведения. Имаме на територията на двете болници 10 респиратора, като при необходимост ще поискаме веднага от МЗ осигуряването на още такива. Искам да благодаря на персонала на двете болници в града, че са в пълна готовност за реакция и показват висок професионализъм и дух", казва кметът Методи Чимев, цитиран от пресцентъра на кметството.

 

А ето и какви още мерки са предприети от Община Дупница по думите на градоначалника:

 

"С моя заповед се преустановява дейността на Центъра за социална рехабилитация и интеграция на деца, Дневния център за деца с увреждания, както и 4-те центъра за обществена подкрепа. Домашният социален патронаж ще продължи да приготвя и доставя храната до адресите на потребителите при стриктно спазване на хигиеннните норми. Преустановява се приготвянето на храна и храненето на диетично столуващите. Продължава работа млечната кухня към ПДЯ "Пролет", при засилени противоепидемични мерки, в това число филтър, дезинфекция, проветряване спазване на лична хигиена и няма да бъдат допусканли лица с прояви на остри  заболявания. Преустановяват се посещенията и свижданията в ЦНСТ и Дома за деца, лишени от родителски грижи. В Центъра за кризисно настаняване на бездомни лица ще се провеждат засилени мерки и лица с прояви на заразни болести няма да се приемат.

 

Разпоредил съм на служителите от отдел "Транспорт" изрично да предупредят фирмите от градския и междуградски транспорт за предприемане на мерки по дезинфекция и хигиена на шофьорите. Същото се отнася и за таксиметровите фирми, без изключение. Мерките не са окончателни и подлежат на допълнение във всеки един момент, ако ситуацията го изисква. Що се отнася до подробности относно изпълнението на заповедта от министър Ананиев и всички възникващи въпроси относно коронавируса, гражданите могат да получават информация на тел. 112, където функционира специално за целта звено.

 

Апелирам към всички да спазват стриктно предписанията, да си стоят у дома и да бъдем отговорни към всички", заключи кметът Методи Чимев.

 

В момента се очаква информация от специализирани фирми за възможността час по-скоро да започнат дезинфекция на районите с най-голям човекопоток и местата за отдих - детски площадки, парк "Рила", Градска градина, централна градска част и други, съобщиха още от пресцентъра на Община Дупница.