Дупничани питат: Има ли Кризисен щаб в Дупница?

Гражданите са объркани относно противоепидемичните мерки срещу коронавируса и питат има ли телефон, на който могат да се обаждат, за да получат отговор на въпросите си
Снимка: КАМЕРТОН

 

Дупничани трудно се ориентират в потока от информация отностно мерките в условия на извънредно положение във връзка с коронавируса. Тази сутрин собственик на търговски обекти в Дупница се обади на редакционния ни телефон, за да попита може ли да отвори магазина си. Преди това е направил опит да потърси информация от Община Дупница на посочените в сайта на администрацията телефони, но на тях никой не е отговорил. Пита има ли Кризисен щаб в града и има ли телефон, на който може да се обади.

 

Търговецът е объркан, тъй като наредбата на здравния министър относно противоепидемичните мерки бе променяна три пъти и не е наясно коя редакция е валидна, още повече че председателят на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски направи изявление, в което поиска затваряне на всички търговски обекти, с изключение на магазини за хранителни стоки, аптеки, бензиностанции, банки и застрахователни дружества. След стряскащото изявление на генерала, който ни предупреди да си стоим вкъщи, днес собственици на много търговски обекти, включително хранителни магазини, са преценили да не ги отварят. Същевременно обаче, ако заповедта на здравния министър не им забранява, това означава, че впоследствие няма да могат да се възползват от евентуална държавна помощ за претърпените загуби, обясниха притесненията си и други търговци. Трети ни се обадиха да ни попитат дали Община Дупница ще им опрости наемите, след като държавата им забранява да работят.  

 

По този повод припомняме, че последната редакция на заповедта на здравния министър е от вечерта на 13-ти март. Относно търговските обекти в нея е записано: „Преустановяват се посещенията в увеселителни и игрални зали, дискотеки, барове, ресторанти, заведения за бързо обслужване, питейни заведения, кафе сладкарници и големи търговски центрове тип МОЛ, с изключение на банковите и застрахователните офиси, хранителните магазини и аптеките в тях. На ресторанти и заведенията за бързо обслужване се разрешават доставки на адрес при строго спазване на санитарно-хигиенните изисквания. Всички търговски дейности, неупоменати по-горе, продължават да функционират по досегашния ред при строго спазване на санитарно-хигиенните изисквания“.

 

Припомняме още, че предложението на ген. Мутафчийски за по-строги мерки срещна одобрението на премиера Бойко Борисов и президента Румен Радев, но това остана само на думи и вероятно това е една от причините за объркването. Реално заповедта на здравния министър не бе променена, така че валидна е последната редакция от 13-ти март, с която всички могат да се запознаят и на сайта на РЗИ – Кюстендил.   

 

Във дупнишките групи във Фейсбук дупничани поставят и други въпроси и казуси относно противоепидемичните мерки. Ето един от тях, който научихме от разказ на международния шофьор Боян Боянов в групата "Групата на Дупница" в социалната мрежа:

 

Мога да ви споделя че съм международен шофьор и идвам от рискова държава!

В момента съм под домашна карантина!

Жена ми вчера излезна от нас до магазина и след като се върна от пазар, малко след това дойде полиция по сигнал на стресирани комшии!

Така, при положение че аз съм под карантина, това означава че всички около мен попадат в този сегмент!

Ок, нямам нищо против на този вид изолация, НО :

Ние сме с три деца и двама болни родители.

Какво правим на този етап ?

Кой ще ни доставя провизии от първа необходимост?

Хляб, сладки лакомства, памперси и да не изброявам тем подобни неща!

Като имате предвит, че съм предопреден да си стоя в нас!

Но нямам информация от кой ден считано съм под карантина и докога!

 

Същият гражданин казва, че в подобна ситуация не е само неговото семейство, но и тези на други негови колеги.

 

Други дупничани питат ще работи ли млечната кухня и Социалния патронаж, общинската администрация и др.

 

На този етап от Община Дупница са обявили само телефони, на които гражданите могат да подават сигнали за работещи в нарушение на извънредните мерки обекти. Телефоните са следните: 0701/5 13 23; 0879 523 474.

 

На въпроси относно коронавируса отговарят и от РЗИ – Кюстендил на следния телефон: 0884716150.

 

За повече подробности относно мерките срещу Ковид-19 се обърнахме към пресцентъра на Община Дупница. Говорителят Христо Апостолов обясни, че има набелязани конкретни мерки, като в момента продължава изготвянето им. „Щом имаме готовност (чакаме и Здравна комисия), ще бъдат обявени“, посочи още той.