Крайници алармира: Полетите на щъркелите не са спрени

Пролетта идва към вас!
Снимки: КАМЕРТОН

 

Когато прочетете тази статия докрай, ще знаете – пролетта идва към вас. Вчера от кметството в дупнишкото село Крайници съобщиха, че полетите на щъркелите не са спрени. Над България преминава най-големият миграционен поток на вида Ciconia ciconia към Африка и обратно. Въпреки това на границата ни не се осъществява никакъв контрол. Ето защо не е чудно, че първата птица вече е пристигнала. По думите на кметицата Мариана Димитрова тя е мъжка. Поправя гнездото, ситуирано на покрива на сградата на кметството. Димитрова предполага, че след мъжкия щъркел тук ще пристигне и женският. След това може да им се излюпят малки щъркелчета. Не изключено в селото да пристигнат и други екземпляри от същия вид.

 

 

Днес жители на селата  Яхиново и Червен брег също са забелязали щъркели. Очевидно броят им в Дупнишко постепенно става все по-голям и скоро ще започне да нараства с експоненциална скорост. Най-застршени са районите с гнезда, където птиците се завръщат всяка година по това време. Подобни гнезда има на улица „Войводска“ и на комина на Галеновата фабрика в Дупница. Жителите на двата квартала вече са готови да посрещнат птичите семейства.

 

Дупничани са категорични: това е сигурен белег за настъпването на пролетта.

 

Кои са другите признаци:

- От вчера се усеща чувствително затопляне на времето;

- Мъже кроят лозниците;

- Жени засаждат цветя;

- Други започват почистване на домвете си;

- Някои вече сложиха на масата си свежи марули, кромид и чесън;

- Мартеници висят окачени на овощните дръвчета;

- В някои дворове вече има цъфнали зюмбюли.

 

 

Какво още да очакваме:

- Ще цъфтят все повече цветя;

- Абсолютно всички растения ще се раззеленят;

- Ще започнат да цъфтят и овошките;

- Ще започнат да пристигат и лястовици;

- Денят все повече ще нараства и на 20 март ще настъпи равноденствието;

- Пикът на пролетта се очаква някъде през месец май;

- Няма да палим печките, за ТЕЦ-овете гаранция няма, но въздухът със сигурност ще стане малко по-чист;

- Ще започне снеготопенето и ще дойде момент, в който язовирите ще се напълнят.

 

Какви са рисковете за хората:

1.Ще започнем да се събуждаме уморени, отпаднали, сякаш силите ни се изчерпани и няма да имаме желание за нищо. Може да се появи сънливост, понижено настроение и промяна в апетита, главоболия, гадене и световъртеж. Няма страшно! Това е астения, или позната още като пролетна умора.

2.Обостряне на алергиите. Симптомите са кихане, водниста секреция от носа или запушен нос. Придружени са и от оплаквания в очите - те са зачервени или сълзят.

 

Как да действаме:

- Намалете консумацията на храни, богати на мазнини и въглехидрати и увеличете приема на плодове и зеленчуци, билкови чайове, плодови сокове, супа от коприва и др. храни и напитки, богати на витамини, минерали и фибри;

- Повишете физическата активност;

- При усложнения, не се самолекувайте, потърсете лекарска помощ.

 

Важно е да се знае, че пролетта не е необичайно явление. Тя е един от четирите сезона в умерения пояс, заедно с лятото, есента и зимата. Тъй като се намираме в северното полукълбо, нормално е да настъпи около 21 март и да приключи с лятното слънцестоене на 21 юни.

 

Така че, не се паникьосвайте! Това ни посъветва и дупничанката Здравка Христова  - участвала и преживяла Втората световна война. 95-годишната ветеранка вчера събираше първите пролетни слънчеви лъчи на Мързела в Дупница. Ето какво ни каза тя: „От нищо не се страхувайте! За да сте здрави и успешни, усмихвайте се повече. Правете добро и то ще ви се връща. Ако някой ви нарани, отминете го. Справедливостта може и да се бави, но винаги идва!“