Областният медицински съвет обяви мерките за превенция срещу коронавируса

От Кризисния щаб в Кюстендил отбелязват колко е важно да се спазват всички мерки и хората да бъдат дисциплинирани, без да се поддават на паника, за да се справим с разпространението на заболяването.
Снимка: Областна администрация - Кюстендил

 

Кметове на общини и представители на различни регионални институции от област Кюстендил се включиха в днешното заседание на Областния медицински съвет (ОМС). То бе свикано и председателствано от областния управител Виктор Янев, съобщиха от пресцентъра на Областна администрация.

 

По време на заседанието е представена актуална информация относно предприетите превантивни мерки за предотвратяване на разпространението на заболяването COVID-19 на територията на област Кюстендил, както и препоръките на Националния оперативен щаб. От Кризисния щаб в Кюстендил отбелязват колко е важно да се спазват всички мерки и хората да бъдат дисциплинирани, без да се поддават на паника, за да се справим с разпространението на заболяването. 

 

По време на заседанието е разгледана и заповедта на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев относно противоепидемичните мерки, които се въвеждат на територията на страната в области с регистрирани и без регистрирани случаи на COVID-19. За област Кюстендил, в която все още няма регистриран случай на коронавирус, се прилагат следните противоепидемични мерки: в организираните колективи (училища, детските градини, ясли, социални услуги, администрации, ведомства и други организации) се провеждат засилени противоепидемични мерки, в т. ч. филтър, дезинфекция и проветряване, инструктаж за спазване на лична хигиена и не се допускат лица с прояви на остри заразни заболявания.       Провеждането на културно-развлекателни, образователни и научни мероприятия на закрито се ограничава до присъствието на 250 души, като се осигури минимално разстояние от 1 метър между присъстващите. В кина, театри и други публични места присъстващите трябва да бъдат поставени през едно свободно седящо място и да се извършва дезинфекция на помещенията след всяка прожекция или представление. Провеждането на спортни мероприятия на закрито и открито да се ограничи до присъствието на 250 души, като се осигури минимално разстояние 1 (един) метър между присъстващите или присъстващите да бъдат поставени през едно свободно седящо място. Да се дезинфекцират местата за провеждане на спортни мероприятия на закрито преди и след мероприятието. При международни спортни мероприятия участници от страни, определени като рискови, да са преминали 14-дневна изолация на територията на Република България. 

 

По време на заседанието са обсъдени и препоръките на Националния оперативен щаб във връзка с дейността на административните структури в страната. Коментирани са мерките по отношение организацията на работа на администрациите, предоставянето на услуги към гражданите и хигиенно-противоепидемичните мерки в администрациите.

 

В тази връзка Областна администрация – Кюстендил продължава да предоставя административни услуги на граждани „на гише“, но апелира да се използват алтернативните канали – по електронен път или чрез лицензиран пощенски оператор.