Шанс за промяна на псевдоархитектурния проект за новия културен институт в Дупница

Отменена е обществената поръчка за избор на строител
Снимка: Община Дупница

 

Обществената поръчка за избор на изпълнител на строителството на новия културен институт в Дупница е отменена, става ясно от съобщение на сайта на общинска администрация. Посоченият мотив е, че технически приемливите оферти надвишават наличните финансови ресурси. Според информацията в съобщението може да бъде обявена нова обществена поръчка или пък строителството да бъде възложено чрез пряко договаряне.

 

Община Дупница отказа информация на „Камертон“ за това кои са били кандидатите (попитахме още преди да научим за отмяната на поръчката) и какво са предложили в офертите си. След повече от две седмици чакане мълчалив отказ получихме и на писмено отправените ни въпроси относно това кой е авторът на архитектурния проект и защо последният не е представен пред обществеността преди да бъде одобрен и да бъде обявена обществената поръчка за избор на изпълнител на строителството. Надяваме се, че отмяната на поръчката е отговорът на трети въпрос, който зададохме и остана без отговор, а именно какво ще предприеме Община Дупница по повод вълната от обществено недоволство срещу проекта след публикация на „Камертон“ по темата. И тъй като от кметството ни отказват всякакъв коментар и не можем да ви информираме дали в действителност са предприети някакви действия, остава ни да се надяваме, че в момента времето се използва за изговяне на нов архитектурен проект и този път ще бъде показан на гражданите.

 

За съжаление, отказано ни бе да ни бъдат предоставени снимки на визията и на други проекти, свързани с културни обекти, за които Община Дупница чака одобрение за финансиране. Целта ни е да няма отново неприятни изненади в последния момент. Става въпрос за проекта за реставрация на Саат кула и благоустрояване на пространството около нея, за проекта за реставрация и консервация на Дупнишката крепост – обект, който е в комплекс с Паметника костница на загиналите за национално освобождение и обединение (1912-1918), както и за проекта за реконструкция на Младежкия дом, който от години е готов, но все още не е представен на обществеността.