Чимев с по-висока заплата от тези на кметовете на Кюстендил и Пловдив

Дупнишкият градоначалник, по свое предложение и с помощта на съветниците, днес вдигна заплатата си на 3200 лв. За сравнение, кметът на най-голямата община в областта Петър Паунов получава 2760 лв., като остави размера да бъде определен от местния парламент, а кметската заплата в една от най-големите общини в страната – Пловдив, е едва 1500 лв. Здравко Димитров отказва да си я повиши в година, в която местната власт е повишила данъците за гражданите.
Снимка: Камертон

 

Общинският съвет одобри предложението на кмета Методи Чимев да бъде увеличена заплатата му с 1000 лв. Така основното трудово възнаграждение на дупнишкия градоначалник става 3200 лв., като тази сума не включва добавката за клас прослужено време. Със същото решение съветниците увеличиха и заплатите на селските кметове с 45%, или те ще получават по 1 260 лв. месечно.

 

Предложението бе прието с 25 гласа „за“. „Против“ гласуваха четирима общински съветници от БСП – Станислав Павлов, Александър Анин, Първан Дангов и Ивайло Петров, както и независимият Георги Градевски. Въздържаха се Бойко Христо и Валентина Караганова от групата на социалистите.

 

Въпреки че темата за кметската заплата е чувствителна за гражданите, дебат по нея в заседателната зала на местния парламент нямаше. Изказа се единствено д-р Пламен Соколов от Движение „Заедно за промяна“. Според него увеличението на заплатите на кметовете дори е закъсняло, тъй като и възнагражденията се променят така, както и всичко останало в живота. Д-р Соколов коментира, че срещу сумите в докладната записка не трябвало да има имена, тъй като се гласували заплатите не на определени хора, а на длъжностите, които заемат. В защита на драстичното увеличение на заплатата на Методи Чимев общинският съветник посочи, че не може дупнишкият кмет да получава по-ниско възнаграждение от тази на кметове на общини като Сапарева баня и Бобошево, които били колкото квартал на Дупница, а градоначалниците им управлявали по-малки бюджети.

 

Действително кметът на Сапарева баня Калин Гелев също, с помощта съветниците, си направи заплатата 3200 лв. Кметът на Бобошево Крум Маринов пък получава 2200 лв. Обаче кметът на най-голямата община в Кюстендилска област Петър Паунов получава 2 760 лв., или 60% от министерската заплата. Размерът на възнаграждението му бе гласувано през декември миналата година. За разлика от Методи Чимев, който сам посочи посочи размера на заплатата си, в докладната за промяна на своето възнаграждение Петър Паунов не бе посочил конкретна сума, а остави това да реши Общинският съвет. Четирите постоянни комисии към кюстендилския местен парламент предложиха Паунов да получава 80% от министерската заплата, но в хода на дебатите в заседателната зала сумата бе намалена на 60%. Другата разлика е, че Петър Паунов спечели четвърти мандат още на първи тур на изборите в община Кюстендил с резултат 55%. А кандидатурата на Методи Чимев дори на втори тур не можа да надвиши 50%, а преднината му спрямо неговия опонент Първан Дангов бе едва стотина гласа.  

 

В една от най-големитe общини в страна пък – Пловдив, кметската заплата от около 8 години е 1500 лв. Толкова получаваше бившият градоначалник Иван Тотев, а новоизбраният Здравко Димитров не пожела да я увеличи за себе си. „Не мога да я вдигна в година, в която вдигнахме данъците“, мотивира се Димитров, цитиран от пловдивски медии.