Националният исторически музей популяризира дупнишката шевица

Възстановеният от Исторически музей – Дупница автентичен дупнишки бод ще бъде представен в ателие на НИМ с участието на майсторката от Работилница „Седянка” Ани Йовева
Снимка: Исторически музей - Дупница

 

Националният исторически музей организира ателие на тема „Дупнишки шевици“. Събитието е част от проекта „Знаци от везмо. Българската шевица за и през поколенията”, финансиран от Национален фонд „Култура”.  Лектор ще бъде майсторката от Работилница „Седянка” Ани Йовева - дизайнер на гоблени, бродерия и кене.

 

Припомняме, че изчезналото в края на 19 в. знание за изработването на автентичния дупнишки бод бе възстановено наскоро по проект на Историческия музей в Дупница, а за това помогна и приложничката Ани Йовева. Благодарение на осъществения в Дупница проект в предстоящото ателие на НИМ Йовева ще може да покаже характерните за дупнишките шевици мотиви, орнаментика и бодове.

 

Посетителите и участниците в ателието ще имат възможност да се запознаят отблизо и с автентични материали от фондовете на Националния исторически музей, представящи везмото в Дупнишкия регион. Ще бъдат експонирани впечатляващи със своята орнаментика и красота извезани ръкави на ризи от Дупнишко, както и покривки, съшити от шевици от региона.

 

Ателието ще се проведе на 29 февруари между 10.30 и 15.00 часа в залата на Възрожденското училище, на 3-ти етаж в НИМ.

 

Проектът „Знаци от везмо. Българската шевица за и през поколенията” представя българската везбената традиция, нейното запазване, жизненост и предаване между поколенията, като се конкретизира в посока запознаване на публиката с няколко типа регионални шевици чрез привличане на активно работещи в момента везачки, които да покажат запазените знания и умения. Ще се проследи как традицията преминава в новото време – техниката на изработка, все по-засиленото търсене на смисъла и символа на шевицата от тези, които я изработват. Чрез включване на живи носители на традицията от различни региони на страната, в съчетание с най-добрите образци от богатата колекция на НИМ, ще се създадат нови възможности за възприемане, осмисляне, опазване и популяризиране на културното (материално и нематериално) наследство.