Парк-музей "Шипка" показва в Дупница историята на Паметника на свободата

Изложбата, посветена на 80-годишнината от откриването на монумента, гостува на Историческия музей в Дупница по повод 142 години от Освобождението на България от турско робство
Снимки: КАМЕРТОН

 

Националният парк-музей „Шипка - Бузлуджа“ гостува в Дупница с изложбата си, посветена на 80-годишнината от освещаването и откриването на Паметника на свободата. Експозицията бе създадена преди 6 години, когато бе отбелязан юбилеят и оттогава ежегодно се представя в различни градове в страната по повод 3 март. В навечерието на националния празник тази година документалната изложба бе открита и в Историческия музей в Дупница. На събитието снощи присъства директорът на Националния парк-музей „Шипка-Бузлуджа“ д-р Чавдар Ангелов, а гости бяха представители на местните читалища, учители, ученици и общественици.

 

Изложбата прeдcтaвя уникaлни eкcпoнaти, aвтeнтични фoтoгрaфии и дoкумeнти, прecъздaвaщи иcтoриятa нa Пaмeтникa нa cвoбoдaтa и знaчимocттa нa cъбитиeтo в бългaрcкaтa иcтoрия. Експонатите са разпределени в няколко теми: Епопеята на Шипка – събитието, обединило всички слоеве на българското общество около идеята за построяването на паметник; създаване на „Комитет за въздигане на паметник за възраждането и освобождението на българския народ”; конкурсни проекти и строителство; тържествено освещаване и откриване; развитие на идеята за превръщането на връх Шипка в национален музей.

 

Пред дупничани историята на паметника, който на 3 март ежегодно събира хиляди българи, разказа д-р Чавдар Ангелов. Освен това в изказването си пред гостите на музея той акцентира върху необходимостта от обединение на българския народ. „Отново около 3 март наши колеги, общественици и политици ще започнат да си задават безсмисления въпрос трябва ли да бъдем благодарни, на кого, достатъчно благодарни ли сме, защо пък да отбелязваме 3 март. Аз също смятам, че не е най-удачният ден в интерес на истината. Не за друго, а защото датата продължава да ни разделя, когато трябва да ни събира. По-важното е друго, че това е Паметника на свободата. А свободата предполага според мен свободна воля и носенето на отговорност за решенията, които взимаме. Големият въпрос е дали днес ние сме достойни и можем да пазим свободата и независимостта на Република България“, каза Чавдар Ангелов.

 

Да посрещнем националния ни празник с повече самочувствие и повече настроение пожела от своя страна директорът на дупнишкия музей Анелия Геренска. Тя подчерта, че независимо от продължаващите спорове дали 3 март е най-важната дата в българската история, с нея се ознаменува осъществяването на един дългогодишен възрожденски идеал. „На 3 март е подписан Санстефанският мирен договор, който слага край на една сложна, кръвопролитна война и България отново се  появява на картата на Европа. 3 март е вододелът, началото на Третата българска държава. Макар и малките граници, които остават след Берлинския конгрес, България я има“, каза Анелия Геренска.

 

При откриването на изложбата ученици изнесоха кратка музикално-поетична програма.  

 

Изложбата ще остане подредена в Историческия музей до 31 март.