6 % е нивото на безработицата в Дупнишко

Започва изпълнението на програма за наемане на домашни помощници за хора с увреждания и самотно живеещи
Наташа Илиева - директор на Бюрото по труда в Дупница, снимка: КАМЕРТОН

 

6,1% е нивото на безработицата към края на месец януари на територията на шестте общини, обслужвани от Бюрото по труда в Дупница, съобщи директорът на ведомството Наташа Илиева. Регистрираните безработни са с около 100 повече в сравнение с предходния месец. Това се дължи основно на освобождаването на личните асистенти, чиито работодатели са били общините в рамките на програма за временна заетост.

 

Най-ниска е безработицата в община Дупница – 5,2%, или в Бюрото по труда са регистрирани 1028 души. Най-много пък са безработните в община Бобошево – 10, 4% (93 души), следвана от община Рила – 10,1% (120 души) и община Сапарева баня – 7,4% (229 души). В община Кочериново без препитание са 140 лица , или 7, 2 % от икономически активното население, в Бобов дол – 225 души  (6, 3%).

 

Междувременно започва изпълнението на първи етап от националната програма „Предоставяне на грижи в домашна среда“. Тя предвижда наемането на регистрирани безработни като домашни помощници на хора с увреждания и самотно живеещи хора над 65-годишна възраст. Работодатели могат да бъдат само общините. Програмата е със срок на изпълнение до 31 декември.