Гешев след проверка в ТЕЦ „Бобов дол“: Изключително брутална картина

„Не се спазват екологичните норми – защо да даваш 100-200 милиона за това да се спазват нормите, като можеш да си ги спестиш? Така някои хора си купуват скъпи коли, къщи и яхти, но хората от околните села дишат отровен въздух", коментира главният прокурор пред журналисти и представители на местната власт в Бобов дол

 

ТЕЦ "Бобов дол" е горил боклук, смесен с въглища. Има замърсяване на въздуха“,  обяви пред журналисти Иван Гешев това, което на всички отдавна ни е известно. Главният прокурор отиде на инспекция в централата заедно с министрите на вътрешните работи Младен Маринов и на екологията Емил Димитров, хора от близките населени места и съветници от Общинския съвет. Това стана малко след като Върховната административна прокуратура (ВАП) възложи на министъра на околната среда и водите незабавна проверка за нерегламентирано изгаряне на отпадъци, внесени от страни от Европейския съюз. Обект на проверката са ТЕЦ „Бобов дол“, ТЕЦ „Брикел“, ТЕЦ „Сливен“ и ТЕЦ „Перник“, които са свързани с бизнесмена Христо Ковачки. 

 

"Констатирани са няколко нарушения в ТЕЦ „Бобов дол“. Едното е, че има замърсяване на въздуха. Образувано е досъдебно производство за това, че централата е горяла боклук, смесен с въглища. Второто е, че е изтекло разрешителното на ТЕЦ-а да гори каквото и да е друго освен въглища. Третото е, че в площадка в съседство с централата нерегламентирано се складира боклук за изгаряне", изреди Гешев.

 

От държавното обвинение уточниха, че извършването на проверката се налага предвид голямата обществена значимост на проблема и възможните неблагоприятни последици за живота и здравето на хората в населените места в непосредствена близост до ТЕЦ-овете.

 

Ще се извърши цялостна проверка за спазване на екологичното законодателство на тези ТЕЦ-ове. Не се спазват екологичните норми – защо да даваш 100-200 милиона за това да се спазват нормите, като можеш да си ги спестиш? Така някои хора си купуват скъпи коли, къщи и яхти, но хората от околните села дишат отровен въздух", категоричен бе шефът на държавното обвинение. Той се закани, че ако трябва, ще се извършва постоянна проверка за това какво се гори в ТЕЦ-овете, включително и по няколко пъти на вечер.  

 

 „Никой не може да забрани да се развива бизнес, но българското законодателство трябва да се спазва. Ако то не се спазва, държавата трябва да го накара да спазва всичко. Иначе собственикът ще си продаде някой майбах, някоя яхта или къща, и вместо печалба от 1000%, ще си сложи филтри на комините, за да е чист въздухът, и ще направи 100% печалба, но ще спазва законодателството, а хората ще дишат чист въздух", коментира Гешев.

 

"Това, което ще направи прокуратурата - ще контролира стриктно министъра на околната среда и водите дали прави това, което му е възложено - проверката на всички ТЕЦ-ове“, закани се още главният прокурор .

 

Иван Гешев и Емил Димитров се срещнаха и с представители на местната власт в Бобов дол. Главният прокурор заяви пред общинското ръководство: „Имате проблем с чистота на въздуха, най-вероятно заради ТЕЦ-а. Изключително брутална картина. ТЕЦ „Бобов дол“ дава работа на много хора, но не може да се прави компромис с чистотата на въздуха. Никой не иска да затваря ТЕЦ-а. Въпросът е, че щом печелиш милиони, това е моето мнение като главен прокурор, ще инвестираш, за да е добре за всички. Вместо 100 единици, ще печелиш 60. По-лесно е да караш скъпи коли, отколкото да ги продадеш и да вкараш парите в съответните устройства за осигуряване на чистота на въздуха, което теоретично струва 100-200 млн.“. Иван Гешев уточни и че ще се проверява дали има инсталации, които се „водят“ само на хартия, дали се оползотворяват отпадъци със стари разрешителни и дали се гори боклук, който е забранено да се гори.

 

Според министъра на екологията само ТЕЦ-Сливен има право да гори отпадъци и той гори боклука на София. „Циментовите заводи са се съгласили да разтоварват само на едно пристанище и ще вземат всички необходими мерки, за да докажат, че не извършват незаконна дейност”, посочи Емил Димитров.

 

Само ТЕЦ-Сливен има право да гори отпадъци и той гори боклука на София”, допълни министърът.

 

Днешната прокурорска проверка в ТЕЦ „Бобов дол“ е най-малко трета поредна от юни миналата година досега. Официално само първата, за която най-малко се разбра, приключи с отказ за образуване на досъдебно производство. Втората проверка съвместно с ДАНС не установи нарушения и дори не бе образувано досъдебно производство. Това стана от третия път, а резултатите от четвъртата шумна акция предстои да видим какви ще бъдат.