Чимев и Костадинов искат тишина за мръсния въздух в Дупница

Двамата са на мнение, че проблемът се преекспонира, очерняме града и пречим на развитието на туризма
Снимки: КАМЕРТОН

 

Проблемът с мръсния въздух в Дупница не е толкова сериозен,  преекспонира се от граждани и журналисти. Това е мнението на кмета Методи Чимев и председателя на Общинския съвет Костадин Костадинов, заявено при обсъждането на бюджета за 2020г. по време на сесията на местния парламент днес.

 

Темата бе повдигната за пореден път от д-р Лорета Николова (МК„Народен съюз“). Тя настоява да бъдат отделени минималните 20 000 лв. за покупка на станция за мониторинг на въздуха. Д-р Николова изрази съмнение, че МОСВ ще осигури такава по молбата на Чимев, а пък и дори да осигури, процедурата може да продължи твърде много във времето. Лекарката отново припомни за повишената заболеваемост, особено на горните дихателни пътища, за това че най-уязвими са децата, както и факта, че бяхме една от първите общини, в които бе обявена грипна епидемия. Д-р Лорета Николова е категорична, че в предишни години заболеваемостта не е била толкова висока и е убедена, че причината е замърсения въздух. „Сумата, която изложихме е от 20 000 лева и смятам, че можеше да намери място в бюджета. Настоявам да започнем отнякъде. Това ще постави началото на мерки, които в бъдеще нашата община трябва да предприеме“, каза д-р Николова. Подкрепи я Бойко Христов от БСП, като подчерта, че вече няколко пъти Дупница влиза в националните новини като общината с най-мръсен въздух в страната. Според него измервателна станция трябва да се купи, но постави и въпроса как Общината ще се справи с нерегламентираното изгаряне на опасни отпадъци в „Гиздова махала“, за което сигнал е постъпил до съветници от тяхната група. Христов визира незаконната автоморга, за която писа и „Камертон“.  

 

 

Колеги, честно казано ми е малко неприятно, като се натяква „едно от най-мръсните населени места“. Недейте така. Създаваме така според мен излишно пренатягане на ситуацията“, каза Методи Чимев и намекна, че последните измервания със станция на ИАОС на централния площад, които потвърдиха замърсяването на въздуха в Дупница, не са показали тревожни резултати. „Кажете вие какви мерки да предприемем“, с приповдигнат тон призова градоначалникът. Според него единствената мярка е по примера на София да се сложат филтри на комините на хората, които се отопляват с твърдо гориво. Тези филтри обаче работят на ток и хората едва ли ще искат да го плащат, смята Чимев. Относно изгарянето на отпадъци в печките той посочи, че общинските контрольори нямат право да влизат по домовете. За незаконната автоморга обаче, където се изгарят опасни отпадъци, отговор не даде.

 

Председателят на Общинския съвет Костадин Костадинов от своя страна изрази съмнения относно достоверността на гражданските измервателни станции, които засега са единственият начин да се следи качеството на въздуха в Дупница. Костадинов се мотивира, че са любителски и струват по 80 лв. едната. Според него е нормално „камерата“, поставена под ж.к. „Бистрица“, да показва превишаване на нормите, след като в „Гиздова махала“ „се горят гуми и гадории“, но това не е показател за качеството на въздуха. Костадинов изрази мнение, че задържането на фини прахови частици е нормално заради ниското атмосферно налягане. Освен това е убеден, че планината ни пази.

 

Най-възмутен Костадин Костадинов е от гражданите, които споделят в социалните мрежи новините на националните медии, обявили в определени дни Дупница за най-мръсен град в страната. „Ние сме особен тип мазохисти в този град. И с някаква много голяма гордост пишеме в социалните мрежи: Дупница е най-мръсният град, казаха по националните медии“, което е безумие. Много моля, наистина ви моля, граждани и журналисти, стига сте се самобичували. Апелирам да престанеме вече да се самоочерняме, ще разиваме туризъм. Какъв туризъм ще развиваме! Че сме най-мръсният, замърсен град! Беше ниско атмосферното налягане. Намираме се в котловина, нормално е да задържи малко. Не казвам, че не е вредно, ама чак пък да ни кажат по националните медии на фона на планината, която ни пази!“, повиши тон Костадин Костадинов.

 

Това засегна д-р Лорета Николова. Тя посочи, че в никакъв случай не иска да очерня Дупница, която обича. „В никакъв случай не искам да правя лош пиар на града ни, той е прекрасен. Но когато има проблем, всички трябва да се обединим. Не знам откъде дойде вашата нервност за това. Най-добронамерено съм го поставила на вниманието на общинските съветници и смятам, че всички заедно трябва да намерим решение с един по-спокоен тон“, репликира д-р Николова, която досега е единственият съветник, който поставя темата за зъмряването на въздуха.

 

Липсва позиция обаче както на кмета Методи Чимев, така и на общинските съветници от всички групи по отношение на изгарянето на отпадъци в ТЕЦ „Бобов дол“, който е само на 5-6 км от Дупница.