Общините Сапарева баня, Рила и Кочериново изправени пред фалит

Дупница за втора поредна година не попада в списъка на общините с финансови затруднения
Снимка: economic.bg

 

Сапарева баня, Рила и Кочериново попадат в списъка на общините, застрашени от фалит, който Министерството на финансите изготвя ежегодно във връзка с възможността за предоставяне на безвъзмезден заем. Община Дупница от 2017 година не фигурира в този списък. Община Рила отсъства от него миналата година, но през 2018 година отново се връща в него. Курортната Сапарева баня пък трайно остава сред общините във финансов колапс.

 

Данните са от анализа на Министерството на финансите за финансовото състояние на общините през 2017 година и за общините в процедура по финансово оздравяване през 2018 година. Анализът показва, че в края  на 2017 г., спрямо 2016 г., намалява броят на общините, отговарящи на условията за финансово оздравяване. Наблюдава се относително еднаква структура на разходите по икономически елементи, но се отбелязват и тенденции за по-добро управление на бюджетните средства от страна на редица общини.

 

Според анализа и обобщените данни е установено, че общините, които отговарят на три и повече от критериите за класирането им като общини с финансови затруднения през 2018 г. са 13 общини , или 4,9 % от всички общини в страната.  Освен посочените от нашия регион останалите са  Симитли, Струмяни, Белоградчик, Грамада, Димово, Септември, Перник, Неделино, Чепеларе, Стамболово.

 

Общините, които през 2018 г. отпадат от списъка за финансово оздравяване, са 21, за които допусканията са, че приетите от тях мерки и планове за оздравяване са довели до положителни резултати и подобряване на един или повече от показателите, въз основа на които се прави оценка на финансовото им състояние.

 

В анализа на финансовото министерство има една забележка към община Дупница. Тя е свързана с нарушение на чл. 32, ал. 2 от Закона за публичните финанси относно номинала на издаване на общински гаранции. През бюджетната 2017 г. номиналът на издадените общински гаранции от община Дупница е в размер 5,67 % при допустими 5% от общата сума на приходите и общата изравнителна субсидия. 


Ако тази статия ви е харесала, станете наши приятели във Фейсбук