Василена Николова благодари на заразените с доброта

„Доброто е скрито във всеки от нас. Малко ни трябва, за да излезе навън и да направи живота ни по-добър и смислен“, споделя пред „Камертон“ дупничанката, която от година активно посвещава голяма част от времето си на благотворителност и доброволчество
Снимки: КАМЕРТОН

 

Неотдавна социологическо проучване установи, че добротата е заразна. Добрият човек може да зарази с добротата си дори случайни хора, констатирали американски учени. Без да е учен, до този извод е стигнала и Василена Николова от Дупница. Нейният „експеримент“ не е нарочен, а съвсем спонтанен, а положителните резултати от него я карат да го направи свое ежедневие, не без помощта на „заразените“. Василена ни потърси с единствената цел да благодари чрез „Камертон“ именно на тях, на „заразените“, както и да каже и покаже, че добрината им не е напразна. Иска също така да сподели своята удовлетвореност от това, че нейните съграждани са толкова отзивчиви и състрадателни.

 

Вероятно много от вас са срещали името на Василена Николова в социалните мрежи като организатор на редица доброволчески и благотворителни начинания. Започва миналата година с акция по засаждане на дръвчета, продължава със събиране на учебни пособия и книги за деца и библиотеки, съдействие при организацията на благотворителни концерти, събиране на „капачки за бъдеще“ и т.н., докато в момента вече е превърнала своето работно място, фитнес клуб, в благотворителен пункт.

 

Идеята да бъде залесен участък в ж.к. „Бистрица“ се ражда съвсем спонтанно през миналото лято, разказа ни Василена: „Един ден, прибирайки се от тренировка, си спомних как като дете, докато се люлеех на мрежите, заграждащи бейзболното игрище, наблюдавах огромните тополи. Всичко беше покрито в зеленина. Там ми премина детството, там са моите най-мили спомени. Помня цялата тази красота“. Сравнявайки красивия си спомен със състоянието на околната среда на мястото, където е израснала, Василена решава, че нищо не пречи районът отново да стане толкова зелен. Набързо пише пост във „Фейсбук“ с призив за организирането на акция по засаждане на фиданки и виждайки голямата вълна от одобрение, се мотивира да превърне идеята си в реалност. След проучване къде, как и кога може да стане това стига до Община Дупница, от която получава съдействие, и вече 50 броя фиданки от ясен и явор са засадени в ж.к. „Бистрица“. В акцията се включват около 20-ина дупничани. Сред тях са нейни колеги и приятели, но и съвсем непознати. Идват в уречения ден и час подготвени с необходимите инструменти. Един от тях дори си взел отпуск, за да участва в мероприятието. Благодарение на голямата отзивчиводст на всички, които са се включили, работата приключва само за един ден. „Искам да кажа на всички едно голямо благодаря за отделеното време. Това е доказателство, че добротата е заразна. Защото толкова много хора, без да искат нищо в замяна, се включиха. Видях, че нещата могат да се случват и инициативата трябва да тръгва от нас. Сега постоянно търся начини да провокирам хората. Ниастина ни трябва много малко“, коментира Василена Николова.

 

 

Така, разбрала силата на споделеното добро, дупничанката решава да организира поредната си инициатива. Чрез Фейсбук кани всички желаещи да отпразнуват заедно с нея рождения й ден, но вместо подаръци, да й донесат учебни пособия и материали за творческа работа за деца. Идеята й е да бъдат дарени на Центъра за обществена подкрепа в града. Обявава, че ще събира „подаръците“ не само на празника си, който е на 10 януари, но и през целия месец. Преди това пък обявява, че събира книги, които да бъдат дарени на читалищни библиотеки. Очаквано при нея вече има десетки книги, флумастери, бои, блокчета за рисуване, моливи, химикалки, цветни хартии, прежди за мартеници, детски играчки и др. Част от даренията са предоставени в  помощ на каузата „Заедно за Диди“. За останалите все още няма решение къде ще отидат.

 

 

 

Междувременно Василена е събрала и 12 чувала с пластмасови капачки, които също очакват предаване за закупуване на кувьози. Приятелят на нейна клиентка е изработил специален кош за тяхното съхранение, който стои пред сградата на фитнес клуба. „Всекидневно най-различни хора, преминаващи оттук, се спират отпред, за да оставят в коша своите капачки. Например мъж, който живее в района, постоянно ми създава някакви проблеми и все е намръщен. И въпреки това благотворителната инициатива го зарази. Той идва и хвърля отстрани бутилки с капачките им и бързо след това си заминава. Провокиран е да се приобщи към нещо добро, независимо че ми хвърля в краката тези бутилки. Един лош човек според мен не може да направи такова нещо, вътре в себе си всеки има доброта“, впечатлена и доволна е Василева.  

 

 

Има, разбира се, и разочарования. Наскоро тя се погрижила за две улични кучета, завела ги на ветеринар, кастрирала ги, обезпаразитила и т.н. След това обявила във Фейсбук, че дава срещу символичен наем свой апартамент под наем, но при условие че наемателите се грижат за кучетата. Това неочаквано предизвиква огромна вълна от недоволство, отрицателни и обидни коменатри по неин адрес. Дори регионални и национални медии са се свързали с Василена, упреквали я в нечестни действия, като дори някои я обявили за психичноболна.

 

Този случай обаче не я обезкуражава и тя вече обмисля следващото си благотворително начинание. „Все още нямам идея какво ще бъде, но предстои да го измисля. Виждам, че има смисъл и ще продължавам, заедно с всички съмишленици на тези идеи. Благодаря на всички!“, завършва Василена Николова.


Последвайте страницата на КАМЕРТОН във Фейсбук.