Изгарят опасни отпадъци в незаконна автоморга в Гиздова махала

Тровят въздуха в Дупница от 10 години под носа на институциите. Нерегламентираната дейност, престъпна спрямо околната среда, здравето и живота на хората, се извършва в общински имот – бившите казарми на ул. „Отец Полихроний“
Снимки: Читатели

 

Незаконна автоморга е разположена върху два декара на територията на бившите казарми в циганската Гиздова махала в Дупница. Нарушителите тровят въздуха, изгаряйки гуми, кабели, калъфки, дунапрени и други отпадъци от излезли от употреба автомобили. Това става привечер, след 17.30 часа. Колите се демонтират директно в дясното платно на улица „Отец „Полихроний“. „С лостове чупят стъкла, има огромни купчини от метални отпадъци на улицата. 2 декара земя в двора на бившата казарма са замърсени с нафта, бензин и моторно масло. Моторно масло тече по улицата, влива се в канализацията, а после в река Джерман и рибата измира. Черни пламъци се издигат на височина  десетки метри. Това са много задушливи и силно отровни газове, а в района има много малки деца и възрастни хора. Подавали сме сигнали до всички възможни институции, включително и Министерство на околната среда и водите, но отговор и решение на проблема няма“, пишат жители на квартала в една от множеството си жалби.

 

Не е за вярване, но това престъпление срещу околната среда и здравето на хората продължава от 10 години. Незаконната дейност е рискова и по отношение пожарната безопасност. На всеки е ясно какво би станало, ако автомобилите (около 30-40 на брой) пламнат. Абсурдно е, че това се случва върху имот, който е собственост на Община Дупница. Хората, които живеят най-близо до незаконната автоморга, не са мълчали пред институциите. Не пожелаха обаче да застанат пред „Камертон“. Причината е, че се страхуват. Казват, че извършителите са крайно агресивни. Посъветваха ни да отидем на мястото с полицейска охрана. „Никой от съседите няма да застaне пред камерите и да Ви даде интервю от страх. Аз също. Страхувам се за децата си. Камен Х. има 10 братя и сестри и всеки от тях по няколко деца и дори внуци“, пише ни дупничанин, пожелал анонимност. За извършители на незаконната дейност той сочи именно Камен Х., както и синовете му Асен и Стойчо Х., брат му Румен Х. и неговия син Йордан Х. Имената фигурират и в жалбите до отговорните институции. В  сигналите се твърди, че циганската фамилия се занимава и с други незаконни дейности като незаконна сеч на дървесина, продажба на безакцизни стоки, изборни престъпления. Никой не може да каже дали незаконната автоморга не се занимава и с нелегално изкупуване на черни и цветни метали, каквато е практиката на много дори законни автоморги, тъй като между автомобилните отпадъци лесно се прикрива този вид дейност.

 

 

Тъй като от години членовете на фамилията са безнаказани, хората се страхуват открито да застанат пред нас, за да разкажат за тормоза, на който са подложени. В това се убедихме при опита си да разговаряме и с други жители на квартала. „В никакъв случай, достатъчно е да ми отровят кучето, а се страхуваме и за децата“, сподели ни възрастна жена. Друг мъж ни сподели, че се притеснява да подаде сигнал дори на тел. 112, тъй като трябва да посочи на операторите името и адреса си.  

 

През 2016 година незаконната автоморга е проверена от Областната управа, РИОСВ - Перник и полицията. Извършителите са се притеснили, но само за 2-3 дни, след което продължили необезпокоявано с незаконната си дейност. „Наши представители посетиха кмета по социалните въпроси на гр. Дупница през 2019 г., но не получиха информация кога ще бъде преустановена нелицензираната дейност на семейство Х., което е много агресивно и вулгарно. От общината крият решението на РИОСВ-Перник от 2016 година. Това ли е европейска България в 21 век? Къде са общинарите, къде са зелените?“, пишат до РЗИ - Кюстендил потърпевши, които от години не могат да си отворят прозореците у дома заради изгарянето на опасните отпадъци. „Молим за спешна проверка и наказване на виновните! Искаме преместване на незаконната фирма извън града и да се спазват екологичните закони. Ако инстутуциите, в това число и вашата, продължават да не ни обръщат внимание, ще сезираме европейските институции, завършват жалбата си гражданите.

 

Регионалната здравна инспекция (РЗИ) е препратила сигнала до РИОСВ – Перник и Община Дупница. През лятото тази година е извършена проверка от екоинспекцията. На мястото са били установени 30 излезли от употреба коли, автомобилни части, разливите от нефтени продукти и цялата останала мизерия там. Издадено е предписание на кмета Методи Чимев за почистване на „нерегламентираното сметище“. Няколко месеца по-късно Община Дупница информира РЗИ – Кюстендил, че работници почистили улица „Отец Полихроний“ от разпилените битови отпадъци. Автомобилните отпадъци обаче кметът очаквал да бъдат приети от „Българска рециклираща компания“ АД, с която Община Дупница имала сключен договор. Отговор от тази компания очевидно няма и досега, тъй като ситуацията си е същата.

 

 

 

Междувременно през ноември миналата година от РИОСВ – Перник проверили дали предписанието й е изпълнено. Тъй като не е, както вече стана ясно, на кмета Чимев е съставен акт за административно нарушение, на база на който се очаква издаването на наказателно постановление за имуществена санкция на стойност от 3000 до 10 000 лв. Това обаче е без значение за гражданите, тъй като отравянето на въздуха и силното замърсяване на общинския терен не е предотвратено.

 

„Камертон“ вчера (27 януари) изпрати до пресцентъра на Община Дупница въпроси във връзка с незаконното депо за стари автомобили и очакваме отговорите, с които, когато ги получим, ще ви запознаем. Иначе с част от документите от преписката между институциите можете да се запознаете в галерията под заглавната снимка (по разбираеми причини сме заличили името на жалбоподателя, както и подписите на длъжностните лица с оглед спазване на Закона за защита на личните данни).

 


Последвайте страницата на КАМЕРТОН във Фейсбук.