РИОСВ все пак проверила ТЕЦ „Бобов дол“ през почивните дни

Нарушение не е установено. В топлоцентралата отново разпалвали котела в мазут, което обичайно се сочи за причината за черния дим от високия комин. Още на 24-ти януари пък били пломбирани шредерните инсталации, използвани при раздробяване на отпадъци, съобщават от екоинспекцията в отговор на съмненията, че ТЕЦ-а продължава да изгаря боклуци
Снимка: КАМЕРТОН

 

Във връзка със сигнали на граждани в ТЕЦ „Бобов дол“ са извършени нови извънредни проверки през почивните дни, съобщиха от РИОСВ – Перник. При проверката на 26-ти януари е станало ясно, че е имало авариен пробив в пещ на камера на енергиен котел 1 и въведен в експлоатация енергиен котел 2. При проверката е констатирано, че от изпускащо устройство 1 или така наречения „голям комин“ се емитират тъмносиви димни газове, дължащи се на разпалването на котела с мазут. Съгласно комплексното разрешително на ТЕЦ „Бобов дол“ при разпалване емисиите се изпускат през големия комин в рамките на 6 до 8 часа.

 

Заради установени нарушения на дружеството РИОСВ наложи принудителна административна мярка още на 24 януари 2020 г. По силата на заповедта, подписана от директора на РИОСВ – Перник, се спира  производствената дейност на дружеството на енергийни котли 1, 2 и 3  в частта  производство на електрическа енергия чрез използване на неразрешен вид гориво -  биомаса за работата на енергийните котли, както и извършването на дейност по оползотворяване с код R1 (използване на отпадъците предимно като гориво или по друг начин за получаване на енергия). Пломбирани още на 24-ти януари са шредерните инсталации, използвани при раздробяване на отпадъци.

 

Принудителната административна мярка е наложена с цел опазването  на околната среда, живота и здравето на хората и предотвратяване и преустановяване извършването на  административни нарушения по чл. 123в, т. 1 и т.2 и чл. 125, ал.2 т.1 и т.2 от Закона за опазване на околната среда, както и на други административни нарушения в областта на екологичното законодателство.

 

По-рано днес кметът на село Големо село Васил Васев каза, че сигналите до РОИСВ са останали без реакция от страна на контролното ведомство, а чиновници упрекнали по телефона големоселци, че са станали много нежни. Поводът за сигналите освен черния дим от големия комин е и повишеното количество черна прах, която буквало е затрупала селото.