Над 80 дупничани искат постоянен мониторинг на въздуха в общината

Гражданската инициатива е във връзка с изгарянето на отпадъци в ТЕЦ „Бобов дол“ и видимото замърсяване на въздуха в Дупница

 

Граждани внесоха в община Дупница писма с искане за разполагане на мрежа от станции за постоянно наблюдение на въздуха. Гражданската инициатива е във връзка с видимото замърсяване, дължащо се на горене на отпадъци в ТЕЦ „Бобов дол“.

 

В деловодството на общинска администрация днес бяха внесени 77 писма. Отделно през последните четири дни дупничани изпращат писма и на електронната поща на община Дупница, така че включилите се в кампанията със сигурност надхвърлят 80 души. Сред тях са и журналисти и общественици, познати с гражданската си позиция във връзка с екологични проблеми. Инициативата започна спонтанно във Фейсбук и в момента продължава.

 

В писмата гражданите се обръщат към кмета Методи Чимев с настояване да предприеме разговори с Министерство на околната среда и водите за разполагането на станции за измерване на основните компоненти на замърсяване на въздуха, които имат пряко отношение към човешкото здраве.

 

Според инициаторите  е абсолютно недопустимо Община Дупница да моли за отпускане на мобилна станция, да се налага да се плаща такса за нея от общинския бюджет или да се търси вариант за закупуване на станция с пари от бюджета, тъй като това би следвало да е ангажимент на МОСВ, дало разрешение за горенето на боклуци в ТЕЦ „Бобов дол“. Освен това мобилните станции не могат да дадат цялостна картина за състоянието на въздуха.

 

В писмото се настоява още кметът да предприеме действия за извършване на лабораторни анализи в независима лицензирана лаборатория за наличие на диоксини и фурани в селскостопанската продукция в района на централата, както и да предприеме стъпки за осъществяване на съвместни действия с кмета на Бобов дол Елза Величкова.

 

Идеята на гражданската инициатива е да бъде защитено правото на информираност  - какъв въздух дишаме, а в моментите на пиково замърсяване да бъдат предприемани мерки, най-вече за предпазване на децата и болните.

 

С тази гражданска активност задължаваме кмета да започне разговори с МОСВ, а писмата ни ще дадат тежина на искането, което той ще отправи“, обясниха гражданите.

 

Всеки желаещ може да се включи в инициативата, като изпрати писмо чрез формата за контакти на сайта на Община Дупница или чрез деловодството на Общината. Може и на адрес: admin_dupnitsa@dupnitsa.bg.

 

 

По-долу е текстът на писмото, който всеки може да копира оттук и да го изпрати от свое име:

 

Г-н Чимев,

 

във връзка с видимото замърсяване на въздуха в Дупница, свързано с изгарянето на отпадъци в ТЕЦ „Бобов дол“:

 

настоявам да предприемете разговори с Министерство на околната среда и водите и да настоявате за разполагане на постоянна система от станции за измерване на концентрации/норми на основните компоненти, свързани с опазване на човешкото здраве.

 

Само постоянно наблюдение от страна на Изпълнителна агенция по околна среда ще даде цялостна картина за състоянието на въздуха-дали можем да бъдем спокойни за здравето на възрастни и деца, най-уязвими от влиянието на мръсния въздух.

 

Информираността ни е нужна както, за да знаем опасно ли е горенето на отпадъци в ТЕЦ „Бобов дол“, така и за да бъдат предприети мерки от Ваша и наша страна за предпазване, най-вече на децата, в пиковите дни и часове на замърсяване (което се вижда и усеща и без измервания).

 

Г-н Чимев,

 

настоявам още да предприемете действия за извършване на лабораторни изследвания в лицензирана лаборатория за наличието на диоксини и фурани в близост и в района на ТЕЦ „Бобов дол“. Това е нужно, както, за да се потвърди спазва ли се нужната технология, гарантираща безопасността на горенето на отпадъци в централата, така и във връзка с преустановяване на консумацията на животински продукти, добити в района на централата.

 

Г-н Чимев,

 

настоявам да предприемете стъпки за сътрудничество с кмета на Бобов дол за разполагането на постоянна система за наблюдение от страна на МОСВ, която да гарантира информираност на населението в двете общини.

 

Ние, гражданите,

Ние, родителите,

 

призоваваме да защитите обществения интерес и здраве!

 

Особено на фона на това, че има ясни резултати, показващи, че има замърсяване на въздуха около централи, изгарящи отпадъци в страната, като например ТЕЦ „Брикел“.

 

Особено на фона на това, че в Дупница замърсяването на въздуха се вижда и усеща – с мирис, смог, запрашаване, особено силно, след като започна изгарянето на отпадъци в ТЕЦ „Бобов дол“.

 

Особено на фона на това, че Изпълнителната агенция по околна среда извършва постоянни измервания и контрол в Перник и Гълъбово, където има централи, горящи отпадъци, но не и в Дупница и Бобов дол.

 

Ние по-издръжливи или по-ненужни граждани сме според МОСВ?

 

Щом МОСВ разреши горенето на отпадъци в ТЕЦ „Бобов дол“ имаме право и настояваме МОСВ да разположи постоянна система от няколко станции за измерване на показателите за замърсяване на въздуха.

 


Последвайте страницата на КАМЕРТОН във Фейсбук.