Чиновници от РИОСВ – Перник към големоселци: „Много нежни сте станали вече“

През почивните дни Големо село бе потрупано от черна прах повече от обичайното, а големият комин на ТЕЦ „Бобов дол“ за пореден път бълваше черен дим. Големоселци са убедени, че горенето на отпадъци продължава, въпреки показните акции на властите срещу това

 

Жителите на Големо село започнаха организация на ефективни протестни действия срещу замърсяването на въздуха. Въпреки показните действия срещу горенето на отпадъци в ТЕЦ „Бобов дол“ от страна на българските власти през изтеклата седмица и заканите на министър Емил Димитров – Ревизоро за налагането на принудителна временна забрана, големоселци са сигурни, че изгарянето на неразрешено гориво в топлоцентралата продължава.  

 

Причината е, че видимата с просто око черна прах, с която перманентно е  покрито цялото село, през почивните дни е била в пъти повече от обичайното. В същото време големият комин на ТЕЦ-а отново бълва черен дим, за което свидетелстват и десетки снимки, залели социалните мрежи през уикенда. Жители на Големо село са сигнализирали РИОСВ – Перник, а оттам не само че не са дошли да извършат проверка, но и в телефонния разговор заявили: „големоселци са станали много нежни вече“, основателно е възмутен Васил Васев. От екоинспекцията добавили, че са изпратили до ДАНС, прокуратурата и МВР цялата документация от извършената проверка в ТЕЦ-а и е установено, че няма никакви нередности.

 

Ето защо в ход е организацията на ефективни протестни действия, като преди насрочването им Васил Васев планира лабораторно изследване на съдържанието на черната прах, с която е покрита селото. Това той ще направи със съдействието на „Грийнпийс – България“. Част от исканията на протестиращите пък ще бъде да се осигури от отговорните институции постоянен мониторинг на състоянието на атмосферния въздух в Големо село, какъвто няма, независимо че населеното място се намира в най-голяма близост и опасност от дейността на ТЕЦ-а.

 

Ние сме най-потърпевшото село. Такова чудо досега никога не е имало. Прахта, която бълваше големият комин събота и неделя, затрупа селото. Преди да се поставят сероотчистките на малките комини, от големия комин никога не е падала такава прах. Нали целта беше именно те да задържат вредните вещества. Големият комин изобщо не трябва да пуши в момента. За нас това е имитация на сероотчистки. Първо ще видим какво ще покажат изследванията на съдържанието на прахта, за да сме сигурни, че няма да има никаква манипулация, след което ще определим дата за протеста. Тази прах е от горенето на боклуците, примесени с въглища, те не се горят отделно. Имаме подкрепа от общинската администрация в Бобов дол, както и от жители от цялата община, но засега от Община Дупница не идва подкрепа. Кметът нали е казал, че ТЕЦ-ът е на територията на община Бобов дол“, коментира Васил Васев.

 


Последвайте страницата на КАМЕРТОН във Фейсбук.