Каузата „Паметник на Невена Коканова в Дупница“ напредва

Благотворителната вечер снощи събра 380 лв., а ако Община Дупница прибави към тях още 10 000 лв., парите ще бъдат събрани наполовина. Средствата се събират трудно, но досега никой от творческите среди не е отказал съдействие на инициатора Николай Табаков, така че съмишленици не липсват.
Снимки: КАМЕРТОН

 

380 лева събраха дупничани на благотворителната вечер за изграждане на паметник на Невена Коканова в родния й град Дупница. В галерия Li art Gallery дойдоха съмишленици на каузата, сред които представители на културни институци, общественици и други граждани. Те имаха възможността да си купят календар с портрети на голямата българска актриса, нарисувани от художници специално за благотворителната инициатива, както и картички с лика на Невена Коканова. Много от присъстващите платиха повече за календара и така имената им бяха включени в Дарителска книга, както бяха обявили организаторите. Припомняме, че самите портрети, включени в календара, бяха предложени за продажба на изложби в Дупница и София и в момента своите притежатели очакват само още два от тях.

 

 

 

По време на благотворителната вечер в Дупница бе подредена и изложба на уникални фотографии на актрисата. Те представляват копия на оригинални афиши, събирани в продължение на няколко десетилетия от бургазлията Николай Куцаров, който вероятно е най-големият почитател на Невена Коканова в сраната. Фотографиите и афишите, показани на изложбата, са само малка част от колекцията на Куцаров, който е превърнал своя дом в Бургас в своеобразен музей, посветен на „примата на българското кино“. Една от най-впечатляващите снимки е заснета още през далечната 1958 г. Бургазлията се е свързал с организатора на благотворителното начинание за изграждане на паметник на Невена Коканова Николай Табаков и двамата сега обмислят да организират изложби в различни градове в България, включително и в Ямбол, където започва кариерата на актрисата и където театърът, също носи нейното име.

 

На събитието Николай Табаков благодари на общественика Радослав Радославов, който предложи Община Дупница да се включи в каузата за паметника, като задели 10 000 лева от общинския бюджет. Както вече съобщихме, предложението му е одобрено от кметския екип и то е включено в проектобюджета за 2020 г. Предстои гласуването му от Общинския съвет. Табаков благодари и на кметския екип, като припомни, че все пак държи инициативата да се запази като гражданска. „Това е смисълът. Дори не знаех, че Радослав Радославов е предложил идеята на общината. Идеята не е някой бизнесмен да окупира инициативата, а паметникът да бъде от благодарните българи. Даваме възможност всеки човек с малко или много да се включи. Всеки човек, дали дупничанин или софиянец. Всеки, който е дарил, след години, разхождайки се или минавайки през Дупница, ще разказва, че една частица от този паметник е и негова. Паметниците са за това, да събират хората, да ги вдъхновяват и да се гордеем с тях. Всеки един от вас ще се радва като учстник в тази история. Защото това наистина е история. Този паметник ше бъде благодарсност към таланта и дупничанката Невена Коканова“, каза пред присъстващите Николай Табаков.

 

 

Другата цел на кампанията, която организира, е повече хора да научат, че Невена Коканова е дупничанка. „Ние дупничани знаем, но болшинството от хората, 90 % от българите, не знаят, че актрисата е родена в Дупница. В Дупница имаме наистина едни достойни личности“, посочи Табаков и призова, ние дупничани, да ги оценяваме още приживе.

 

До момента Сдружението „Паметник на Невена Коканова в Дупница“ е събрало за каузата 6 595 лева. Ако към тази сума Общинският съвет приеме да бъдат прибавени още 10 000 лв., парите за паметника ще бъдат събрани наполовина. Оттук нататък кампанията продължава с идеята каузата да обединени всички творчески гилдии в страната. След художниците, които се включиха с портрети на Невена Коканова, следват музикантите. Предстои участие във Варна на групата на Николай Табаков „Блус Трафик“. В концерта ще се включи и Васко Кръпката, както още няколко музикални формации. В началото на месец май Табаков подготвя благотворителен концерт в голям столичен клуб, в който ще участват редица известни музиканти. През есента към инициативата той ще привлече и творци от театралната гилдия в България, а следващата пролет – кинодейците.

 

Независимо че парите се събират трудно, досега никой от творческите среди не е отказал на Николай Табаков съдействие за каузата. „Това ще бъде чест не само за нас дупничани, но и за артистите в България. На всеки, на който съм се обадил, не е отказал да участва, за което съм много благодарен. Сигурен съм, че зад името на Невена Коканова ще застанат всички“, завърши Табаков.